Jouster exposeert met beelden en schilderijen

FEANWALDEN - Durk de Boer uit Joure heeft voor het eerst in zijn 78-jarige leven een volwaardige expositie en wel in de Schierstins te Feanwâlden. Hij toont er abstracte schilderijen, modeltekeningen en beelden van speksteen. Eerder exposeerden zijn broer en zus Siebe en Aeltsje de Boer in dit monumentale gebouw.

De Boer heeft een achtergrond als architect. Zo’n 20 jaar is hij nu bezig met tekenen en schilderen. Hij volgde cursussen portret- en modeltekenen bij Frâns Faber en schilderen bij Rein de Vries, beiden professioneel schilder.

Abstract werken heeft De Boer’s voorkeur. Zijn uitgangspunten zijn altijd intuïtie, gevoel en expressie in al zijn werk; het kunstwerk ontstaat als het ware. Het streven is om twee werelden - zichtbare wereld/realiteit en de onzichtbare wereld/intuïtie/gevoel – te verbinden: ‘Ons scheppend vermogen heeft meer te bieden dan de werkelijkheid alleen’, aldus De Boer. ‘Tegelijkertijd is er ook voor de beschouwer de mogelijkheid om zijn of haar intuïtie of gevoel aan te spreken.’ Circa vijf jaar geleden begon De Jouster beeldend kunstenaar met beeldhouwen in speksteen. Uiteindelijk komen die beelden op dezelfde manier tot stand als bij het schilderen. De uitgangspunten zijn hetzelfde.

Zeven jaar geleden overleed de vrouw van De Boer. Om dit grote verlies te verwerken, begon hij wat hij noemt dagtekeningen te maken. Intussen heeft hij enkele duizenden van deze tekeningen gemaakt. Een selectie hiervan is in vijf mappen op de expositie te bezichtigen. Enkele zijn ingelijst en andere van een passe partout voorzien.

De tentoonstelling is tot en met zondag 10 december te zien in het cultureel en historisch centrum aan de Haadstrjitte 1 te Feanwâlden. De Schierstins is meestal dinsdag tot en met zondag open van 13.30-17.00 uur, met uitzondering van zaalverhuur en concerten (zie www.schierstins.nl).