Onderzoek gestart voor eventuele vervolging actievoerders

Dokkum - Actievoerders tegen Kick Out Zwarte Piet die op weg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum, zijn zaterdag tegengehouden op de A7 bij Oudehaske door voorstanders van zwarte Piet. Door de actie stond het verkeer op de A7 geruime tijd stil. De bus met demonstranten reed later verder onder politiebegeleiding.

‘We hebben niemand aangehouden’, zegt Ramona Venema van politie Noord-Nederland. ‘Zaterdag was alles gericht op de doorstroming van het verkeer. We konden niets anders dan dit doen. Gelukkig hebben wij geen meldingen gehad van ongevallen. Venema betreurt het feit dat de politie de demonstranten niet in het demonstratievak in Dokkum heeft kunnen krijgen. Na de actie bij Joure stonden volgens de politie nog twee of drie blokkades gepland. ‘Toen kregen we ook berichten dat er kwaadwilligen in Dokkum de demonstranten op stonden te wachten. En dan komt de veiligheid van het publiek in het gedrang.’ De agenten hebben daarom de bussen tot ver buiten de provinciegrens begeleid.

De tientallen actievoerders lopen kans om gestraft te worden voor het veroorzaken van een blokkade. De politie is samen met het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart naar de strafbare feiten. Zo wordt gekeken of de demonstranten zijn belaagd of dat sprake is van een verkeersovertreding. Voor de overtreders is een inzamelingsactie gehouden om de eventuele boetes te betalen. Tot nu toe is ruim 34.000 euro gedoneerd.

Dokkum kan zelf terugkijken op een zeer geslaagde Sinterklaasintocht of zoals burgemeester Marga Waanders na afloop zei: ‘Ik heb alleen maar blije gezicht gezien en geen incidenten.’ Over de ongeregeldheden wilde Waanders het volgende kwijt: ‘Er waren meerdere blokkades, waarvan één op de A7 en één of twee op weg naar Dokkum. Op de A7 heeft dit geleid tot onregelmatigheden. De politie heeft vervolgens aangegeven voor ernstige verstoring van de openbare orde te vrezen, waarna samen met de loco-burgemeester is besloten de demonstratie te verbieden.’ Tot slot benadrukte de burgemeester dat de veiligheid van iedereen, dus ook van de demonstranten en de actievoerders, boven alles ging. Het publiek in Dokkum kreeg van alle commotie op de A7 niets mee. ‘Het feest was geweldig!’

Brenda van Olphen