Rockopera Tommy komt naar Joure

JOURE - Rockopera Tommy wordt dit jaar opgevoerd in Joure. Op 13, 14 en 15 september speelt een Friese versie van de legendarische musical van The Who in Park Heremastate.

De organisatie is in handen van Stichting Spegel naar idee van Rudolf Valkema, Anno Terpstra en Rieneke de Haan. ,,We wilden dit twee jaar geleden al doen’’, zegt De Haan. ,,Rudolf is echt idolaat de musical. Het idee bleef steeds borrelen, maar we kregen het domweg niet van de grond.’’

Een bijeenkomst in De Oorsprong in Sint Nicolaasga wakkerde het vuur weer aan. De Haan sprak met wethouder Frans Veltman en hij bracht de Haan in contact met Remco Eemsing van de afdeling cultuur. Dat gaf de doorslag. ,,Het gaf ons gelijk vleugels en toen hebben wij de schouders eronder gezet.’’

Tommy (1969) is de eerste van de twee rockopera's van de Britse rockband The Who en het eerste muzikale werk dat als ‘rockopera’ is bestempeld. Gitarist Peter Townshend schreef het merendeel van het stuk. Twee nummers zijn afkomstig van basgitarist John Entwistle. In 1975 is de rockopera verfilmd. De bandleden van The Who speelden zelf ook in de film mee. De musical die wordt opgevoerd in Joure, is in het Fries vertaald en bewerkt door Peter Sijbenga. Tommy wordt gespeeld door acteur Theun Plantinga. De acteurs zijn tot op heden nog onbekend. Stichting Indie8501 uit Joure zorgt voor de muziek en op dit moment is men nog bezig om er een Big band omheen teformeren. ,,We proberen alles zo lokaal mogelijk te houden, maar we kunnen geen concessies doen op het gebied van muziek’’, zegt De Haan.

Gemeente De Fryske Marren ondersteunt het initiatief net als Stichting Westermar, de Rabobank en het Iepenmienskip Fûns. De organisatie hoopt op een duizend bezoekers per avond. In februari komt de website rockoperatommyjoure.nl online. Vanaf dan zijn ook de kaarten te bestellen.

Brenda van Olphen