Beleef de opening van LF 2018 in eigen gemeente

JOURE/LEMMER - Het verhaal van de gemeente De Fryske Marren laat zich vertellen in duizenden verhalen. Markante mensen, bijzondere plekken, historische dorpen: ze hebben allemaal hun eigen aansprekende verhaal. Tijdens de start van LF2018 op 26 januari, van 19.00 tot 22.00, laten ze in vijf musea iedereen proeven van een kleurrijke waaier aan lokale verhalen.

Alle inwoners van de gemeente De Fryske Marren zijn uitgenodigd om bij deze avond aanwezig te zijn. Iedereen krijgt ook nog een uitnodiging in de brievenbus. In gemeente De Fryske Marren doen 3 musea en 2 bezoekerscentra en verschillende particulieren mee aan 2018 verhalen. Op deze locaties wordt u warm welkom geheten met een gezellige vuurton, een kopje koffie of zelfs een glaasje glühwein. De toegang is op deze avond gratis.

Op 26 januari gaat het programma rondom culturele hoofdstad Leeuwarden Fryslan 2018 van start met het project 2018 verhalen. Een project dat niet alleen plaats vindt in Leeuwarden, maar ook overal in de provincie. In winterwarme sfeer ontmoeten Friezen en mensen ´fan utens´ elkaar op tussen 19 en 22 uur om verhalen te vertellen en te beluisteren. In musea en bij mensen thuis.

In Lemmer pakt het Ir. Woudagemaal uit met mooie verhalen over de geschiedenis van het gemaal, vertelt door een visser en een machinst/gemaalchef. Liefhebbers van motorfietsen kunnen in Lemmer terecht bij het Indian Museum. Eigenaar Tony Leenes kan daar prachtig over vertellen.

In de tien gebouwen van Museum Joure kun je in (bijna) ieder pand een verhaal beluisteren, over klokken, over Douwe Egberts en natuurlijk over de cliché´s van onze oude drukkerij.

In het Openbaar Vervoermuseum in Ouwsterhaule vertelt een vervoersexpert vertelt met dia’s en scherpe herinneringen hoe eind 19e eeuw in Friesland het openbaar vervoer opkwam.

Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum vertelt de verhalen uit de geschiedenis van Gaasterland, over de familie Van Swinderen, over het eekschillen en de luchtoorlog.

Ook bij mensen thuis worden verhalen verteld. Zo vertelt Sjoerd Meekma in Rijs over zijn Friese paarden en wordt bij Holtrop Boerderijrecreatie het verhaal van de Gouden skonk fan bakker Vonk vertelt. Check de site www.2018verhalen.nl of er op nog meer plaatsen verhalen worden verteld, voor adresgegevens en voor het laatste nieuws rond dit project.

Uit alle verhalen zal blijken dat de Fryske Marders een kleurrijk en actief volk is, dat samen de schouders er onder zet om een noflike avond te realiseren.