Sponsoren testen Tovertafel in Vegelin State

Joure - Bijna alle sponsoren hebben de afgelopen weken de mogelijkheden van de Tovertafel kunnen ontdekken. Maandagavond schoof één van de laatste groepen aan in Vegelin State in Joure.

Fanatiek draaiden de donateurs mee met de bloemen, veegden ze bladeren van tafel en lieten ze digitale vissen over hun hand zwemmen.In april van 2017 zijn vrijwilligers Thea van Dijk, Annemiek van Ruler en Frans Tromp een crowdfunding actie gestart om ruim zesduizend euro bijeen te krijgen voor een eigen Tovertafel.

Crowdfunding

De tafel is bedoeld voor mensen met dementie, een geestelijke beperking en autisme. ,,Het stimuleert de hersenen’’, zegt Thea van Dijk, initiatiefneemster van crowdfundingactie voor de Tovertafel. ,,Je ziet dat mensen met dementie geprikkeld worden. Zo was er laatst een stille en gesloten dame waarvan we dachten dat ze er niets aan vond. Totdat het spel met de sterren en kometen voorbij kwam. Ze gaf plotseling een klap op de tafel en de ster spatte uiteen. Daarna deed ze mee met het spel.’’

Bijzondere giften van sponsoren

Niet alleen de reacties van de gebruikers verbaasden de vrijwilligers van Hof en Hiem. Ook de bedragen van de sponsoren verraste hen. Zo legde Remboud van Iddekinge de 230 kilometer van de Elfstedentocht af op de step. Hij haalde samen met twee vrienden zeshonderd euro op. René Brouwer mocht voor zijn 25-jarig dienstverband bij de Douwe Egberts een feestje houden. Maar daar had hij helemaal geen zin in. Hij besloot om de vijfhonderd euro te schenken. ,,Ik geef iedere maand aan Kika. Die wilde ik nu weer steunen, maar mijn vrouw werkt in Vegelin State en die begon over de Tovertafel. Een lokaal goed doel vond ik ook net zo mooi.’’

Donateurs

Andere partijen die de tafel mede mogelijk hebben gemaakt zijn de Rotary Club, de Lionsclub, Stichting Westermeer en Jumbo Zijlstra.

Grootste bloem

Maandagavond mochten ze de Tovertafel uitproberen. Met plezier demonstreerde Thea van Dijk de mogelijkheden. Maar bewoonster van Hof en Hiem Griet de With was hun allemaal te snel af. Voorzitter van de Rotary club Bert Lems ging roemloos ten onder tijdens een wedstrijdje om de grootste bloem. Haar roze margriet vouwde zich uit tot ver over de randen van de tafel. Met een grote glimlach nam ze de felicitatie in ontvangst.

Brenda van Olphen