Sint-Nykse maakt zich tot twee keer toe schuldig aan heling

LEEUWARDEN/SINT NICOLAASGA - Tot twee keer toe werd een inwoonster van Sint Nicolaasga (26) betrapt op het bezit van gestolen spullen. Politierechter Maaike de Wit kon maandag niet bewijzen dat de Sint-Nykse de spullen ook daadwerkelijk had gestolen, maar de vrouw werd wel veroordeeld voor heling.

 

Dat gebeurde bij verstek, de Sint-Nykse was niet op komen dagen voor de behandeling van haar strafzaak. Eind juni werden zij en haar vriend door de politie staande gehouden op een scooter waar geen kenteken op zat. Aan de hand van het framenummer kon de politie nagaan dat de scooter was gestolen. De Sint-Nykse beweerde dat ze de brommer een paar maanden geleden via Marktplaats voor 250 euro had gekocht.

 

Dat kon niet kloppen, de eigenaar had de scooter een dag eerder als gestolen opgegeven. Eind augustus zag de eigenares van een gestolen fiets dat haar rijwiel op Marktplaats te koop werd aangeboden. De politie werd ingeseind en kwam bij de Sint-Nykse terecht. De vrouw had twee fietsen staan. Beide fietsen waren van dezelfde eigenaar en waren een paar dagen eerder gestolen.

 

De Sint-Nykse herhaalde wat ze eerder ook al had verteld over de scooter: ze had de fietsen enkele maanden eerder gekocht. En opnieuw strookte dat niet met de aangifte, die was van een veel latere datum. Officier van justitie Angela van ‘t Oever kon niet bewijzen dat de vrouw verantwoordelijk was voor de diefstallen. Maar voor de heling was voldoende bewijs: Van ‘t Oever eiste een werkstraf van 60 uur. Rechter De Wit vonniste overeenkomstig.

 

Tekst: Renze van der Sluis