Muzikale ontmoeting tussen studenten en bewoners van Flecke

JOURE - Een groep van 13 studenten afkomstig uit de gemeente de Fryske Marren moest maandag 10 december al vroeg uit de veren om op tijd aanwezig te zijn bij de Flecke in Joure.

Nog even wat voorbereidingen treffen en daarna aan de slag: de bewoners ophalen van hun kamers, helpen met koffie /thee schenken en begeleiden bij het samen zingen. Met begeleiding van twee dames met de trekzak, twee Congolese jongedames die een gospellied ten gehore brachten en vier jongens uit Eritrea die met een zelfgemaakte instrument een nummer zongen. Het was een ochtend met ontmoetingen tussen bewoners en studenten die onder andere Eritrea, Congo en Syrië als thuisland hebben.

De studenten van het Friesland College Extra zijn statushouders die Nederlands spreken en inburgering klaar of bijna afgerond hebben. De studenten volgen de entreeopleiding voor anderstaligen van FC-extra aan het Friesland college. Die duurt 20 weken, daarna stromen zij door naar de reguliere MBO opleiding in de door hen gekozen richting. Voor hen was het een nieuwe ervaring om een keer in een woonzorgcentrum te zijn, te leren van elkaars gewoonten en tradities en hun steentje bij te dragen voor de zorg voor ouderen in de Flecke. Twee studenten hebben het project samen met de docent voorbereid, zij openden de ontmoeting en zorgen voor een afsluiting.

Stichting Present de Fryske Marren zorgde voor de verbinding tussen alle groepen en de begeleiding van het project. Het doel van Present is om een beweging op gang te brengen in de samenleving waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien.