Jeugd zamelt 43.000 euro in: hulphond voor Stijn

JOURE/Marrum - De tieners van Friends4ever hebben samen 43.000 euro ingezameld voor een hulphond voor Stijn Douma uit Marrum. In juli van dit jaar overhandigden ze al 7.000 euro. Dat geld was bijeen gebracht door leerlingen van het OSG Sevenwolden in Joure.

 

Friends4ever had als doel gesteld 40.000 euro. Daar is de groep ruim overheen gegaan. Inmiddels heeft Stijn zijn hulphond gekregen. Dankzij Vico kan hij nu de wereld ontdekken. Moeder Ypie Kok is de kinderen meer dan dankbaar. ,,Wij zitten nog in een droom’’, zegt ze.

 

Hieke Brink uit Joure is net zo oud als Stijn. Ze kent hem en zijn familie van de vakantie. Zijn zus Mirthe Marije is haar beste vriendin. Samen met anderen van de vriendengroep heeft zij zich ingezet voor de hulphond. Stijn heeft namelijk een hersenbeschadiging door een medische misser met zware epilepsie tot gevolg. Toen hij een gezonde jongen van 7 jaar oud was, werd hij door een mug gestoken op de camping. Een virus maakte hem levensbedreigend ziek. Door verkeerd medisch handelen, heeft hij een zware hersenbeschadiging opgelopen en zware epilepsie aan over gehouden. Nu kan hij nooit alleen zijn omdat hij te kampen heeft met afasie, spasmen in armen en benen en met grote regelmaat zware epileptische aanvallen. Een hulphond is voor de familie de oplossing. Die merkt een half uur van te voren een epileptische aanval op en kan iemand waarschuwen.

 

Vico is in augustus gematcht aan Stijn. De hond en de jongen hadden snel een band. ,,Mem, ik voel het in mijn hart zei hij tegen mij’’, vertelt zijn moeder. Na maanden trainen en wennen is de hulphond begin december overgedragen. ,,Hulphond Nederland blijft ons steunen. Ze hebben zoveel vertrouwen in ons. Stijn lacht nu vaker. Hij noemt Vico een vriend die hem nooit in de steek laat.’’

 

Met de actie hebben de vrienden van Stijn meer deuren geopend dan ze van te voren konden bedenken. Zo heeft Hulphond Nederland nu de leeftijdsgrens verlaagd zodat ook kinderen onder de 16 jaar gebruik kunnen maken van een hulphond. ,,Die kinderen hebben zo gevochten. Binnen een jaar hadden ze het voor elkaar. Ik heb ontzettend veel respect voor deze jeugd. Laat hen de toekomst maar zijn.’’