Dronken schipper (71) vaart slingerend door kanaal

LEEUWARDEN/JOURE - Een 71-jarige Jouster die met veel teveel drank op aan het roer van zijn kajuitzeilboot stond, is donderdag door politierechter Bert Dölle veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur plus 40 uur voorwaardelijk.

De rechter vond de zaak te zwaar om af te doen met een geldboete, zoals doorgaans gebruikelijk is in zaken van dronken rijden – en varen. De Jouster schipper zat ruim boven de limiet: met een alcoholpromillage van 2,65 had hij maar liefst vijf keer meer alcohol op dan wettelijk is toegestaan. Sportvissers hadden de politie gewaarschuwd toen de Jouster op 2 augustus slingerend door het Johan Frisokanaal bij Warns voer.

De man kwam zelfs in botsing met de oever. Tegen de rechter zei hij dat hij na een weekje zeilen op de Wadden de avond ervoor met een andere schipper in Stavoren stevig was doorgezakt. Omdat hij zich ‘s ochtends niet lekker voelde, had hij nog een paar blikjes bier gedronken. ‘Ik doe dit normaal nooit’, zei de Jouster. Bij die opmerking rezen de twijfels bij de rechter.

De Jouster is in het verleden een aantal malen veroordeeld voor rijden met drank op. De laatste keer was in 2013. Dölle vroeg zich af of de man een drankprobleem had. De verdachte antwoordde dat hij vroeger een stevige drinker was. ‘Maar de laatste tien jaar drink ik sporadisch’, voegde hij eraan toe. Vanwege het extreem hoge alcoholpromillage en het feit dat Jouster in het hoogseizoen met veel teveel drank op in een drukbevaren kanaal voer, was een geldboete voor de rechter een gepasseerd station.

Tekst: Renze van der Sluis