Verhalen over Ir. D.F. Woudagemaal in kader van LF2018

LEMMER - Tijdens het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018 opent het Ir D.F. Woudagemaal de deuren. Op vrijdagavond 26 januari kan iedereen komen luisteren naar de verhalen die niet vergeten mogen worden.

2018 wordt het jaar waarin de Friezen zich kunnen laten zien aan de wereld. Hoe leefden en leven wij hier en op welke manier zorgen wij voor een gezonde planeet voor toekomstige generaties? Wat heeft onze cultuur ons gebracht in het verleden en wat brengt deze ons nu?

Het Ir. D.F. Woudagemaal is bij uitstek geschikt als aandachtstrekker tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018. Dit grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld staat al sinds 1998 -dat is 2018 al twintig jaar- op de werelderfgoedlijst van UNESCO en zorgt er al bijna honderd jaar voor dat wij hier in Friesland droge voeten hebben.

Het is één van de tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland. Dit bijzondere feit heeft het stoompompstation niet alleen te danken aan haar belangrijke bijdrage binnen de Friese waterhuishouding, maar ook aan de bijzondere architectuur en de unieke toepassing van de stoomkracht door Nederlandse waterstaatkundigen.

Vrijdagavond zullen in aanwezigheid van burgemeester Fred Veenstra verhalen over de geschiedenis van het gemaal worden opgevoerd. Ze zijn bijzonder van aard en bovendien waargebeurd, zoals het verhaal uit 1930 over de vissers van de Zuiderzee en een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Vier acteurs zullen de historische gebeurtenissen op een aansprekende manier uitbeelden in korte toneelstukjes van ongeveer een kwartier, waardoor deze ervaringen uit het verleden opnieuw zullen gaan leven.

Er is ook ruimte voor de verhalen van de bezoekers zelf, want velen zullen hun eigen avonturen in en rond het Woudagemaal hebben beleefd. Op deze manier zal het een gezellig samenzijn worden, prima aansluitend bij het thema ‘Iepen Mienskip’ van LF2018.

In de indrukwekkende machinehal van het gemaal kunnen de bezoekers luisteren naar muziek van Kees de Groot en Sandra van der Meer. ‘Voor deze gelegenheid verzorgen wij de achtergrondmuziek’, vertelt Kees de Groot. ‘Onder de naam Great Lake, onze achternamen in de Engelse taal, spelen we liedjes van onze eigen nieuwe cd, maar ook Franse chansons en ander repertoire. Ik neem verschillende gitaren mee. Het bijzondere aan ons optreden is dat mijn vader, gitarist van beroep, is opgegroeid in het Woudagemaal. Mijn pake was namelijk chef-machinist. Mijn vader studeerde altijd in het gemaal op zijn gitaar. Er zit namelijk een prachtige galm in het gebouw. Dat wij hier nu mogen optreden in het openingsweekend, maakt de cirkel wat ons betreft prachtig rond.’

Tijdens het luisteren naar de verhalen en de muziek kan het publiek genieten van een kop koffie of thee, warme chocolademelk of een glas limonade. Vrijdagavond 26 januari is jong en oud van harte welkom tussen 19.00 en 22.00 uur bij het Ir D.F. Woudagemaal.