Joustertje (11) opent Culturele Hoofdstad

LEEUWARDEN - De 11-jarige Julian Brugge uit Joure had zaterdagavond een prominente rol tijdens de opening van Leeuwarden/Fryslan Culturele Hoofdstad. Hij stond op de nagebouwde Oldehove. Samen met zijn maatje Sarah, beide gekleed in het rood, speelden zij het jongetje en meisje dat de wereld om zich heen tekenen. Aan het eind luidden ze de klokken met zanger Piter Wilkens.

,,Julian speelt graag toneel’’, vertelt zijn moeder Froukje Agricola. ,,Toen ik de oproep op Facebook voorbij zag komen van Tryater waarin ze vroegen naar kinderen die de opening wilden verzorgen, hebben we gelijk gereageerd. Op de auditierondes kwamen vooral veel meiden af en maar een stuk of dertig jongens. Onze zoon bleek dus een flinke voorsprong te hebben.’’ Julian kwam door de rondes heen en werd gekozen als een van de zes kinderen die de opening mochten verzorgen.

De liefde voor toneelspelen is volgens moeder Froukje ontstaan op zijn school ‘It Haskerfjild’. ,,Daar is het zaadje geplant’’, zegt ze. ,,Nee, last van zenuwen heeft hij niet. Die had ik wel in zijn plaats’’, lacht ze. Het zusje van Julian mocht ook meedoen: zij stond in het publiek met een ratelaar.

Brenda van Olphen