Theater ‘Weispield’ op eiland de Marchjepôle

BANTEGA - Iepenloftspul Bantegea organiseert en presenteert driejaarlijks een iepenloftspul. In 2015 is iepenloftspul ‘de Berch’ opgevoerd in de dorpskern van Bantega. Drie jaar daarvoor is in de polder nabij Bantega ‘Straverus’ gespeeld.

2018 is het jaar dat Iepenloftspul Bantegea haar derde iepenloftspul gaat organiseren. In het kader van Culturele Hoofdstad is het Iepenloftspul met ambitie gaan zoeken naar een nieuwe locatie. Deze locatie is gevonden op de Marchjepôle in het Tjsûkemar. In overleg met de Marrekrite (eigenaar Marchjepôle) is gewerkt aan een bredere opzet van een Iepenloftspul met meer betrokken partijen. Samen met de Club van Aanjagers van het Tsjûkemar wordt een ambiteus plan verder uitgewerkt en gaan er verschillende activiteiten op en rond het Tsjûkemar plaatsvinden. Dit onder de noemer van Spektakel Tsjûkemar.

Weispield, dreame oer de Tsjûkemar

Het strand van de MarchjepôleHet Iepenloftspul is een gelaagd, avontuurlijk en bij vlagen absurdistisch theaterstuk over dwalen en dromen. De vele, vaak nog onbekende, aspecten van het Tsjûkemar komen aan bod: de verzetsheld Lodo van Hamel, het verdronken dorp bij Rohel en de zussen Tsjûke en Maarch. Durven dromen! Dat doet het Bantegaaster Iepenloft, dat toestemming heeft gekregen om te spelen op Marchjepôle, een eiland in het Tjeukemeer. Het eiland is één en al bedrijvigheid en half Bantega heeft bezit genomen van de Marchjepôle, zo lijkt het. Durven dromen was ook één van de meest karakteristieke eigenschappen van Lodo van Hamel. Deze tragische held moest als spion het verzet in Nederland in kaart brengen en info doorbrieven aan de Engelsen en de Nederlandse regering in ballingschap.

Hij werd tot drie keer toe niet opgepikt, toen hij in een bootje op het Tjeukemeer wachtte op een watervliegtuig, dat hem terug moest brengen naar Engeland. De derde keer werd hij verraden en gevangen genomen door de Duitsers en voor een vuurpeloton geëxecuteerd. Met Lodo van Hamel als hoofdpersonage maakt het Iepenloft een knipoog naar Soldaat van Oranje en James Bond. De derde laag in het stuk is de mystieke kracht van de plek. Het Tjeukemeer kent veel verhalen: over verzonken dorpen, de zussen Tsjûke en Maarch, de duvelsfaam, overstromingen, moord, ongelukken. Deze mystieke kracht komt naarmate het stuk vordert steeds meer naar voren. Grote rol hierbij speelt het koor, dat net uit de kust in het water de sfeer van de scènes kleurt. Je moet altijd durven dromen en het avontuur aangaan. Een theatervoorstelling, een carrièremove of een wereldreis. Maar dat houdt ook in dat je op je bek moet durven gaan.

Aansluiting bij de Elfwegentocht, twee weken fossielvrij reizen

De bezoekers aan de Marchjepôle worden met boten overgevaren vanaf parkeerterrein De Lanen aan de A6 en vanaf de haven in Oosterzee. Reeds bij inschepen begint het spektakel. Alle bezoekers worden, in de geest van de ‘Elfwegentocht, fossielvrij reizen’, fossielvrij naar het eiland gebracht. Ook op de Marchjepôle zal een groot deel van de energie fossielvrij opgewekt worden.

Kunstroute rondom het Tsjûkemar

Er wordt ook hard gewerkt aan een permanente cultuur- en kunstroute rond het Tsjûkemar. Er zijn plannen dat ook een van de decorstukken van het Iepenloftspul permanent blijft staan in het Tsjûkemar.

Regisseur en schrijver van het stuk

De 40-jarige Eelco Venema heeft in 17 jaar tijd een indrukwekkend CV opgebouwd. Zo schreef hij meerdere keren de teksten voor voorstellingen op het Oeral Festival, speelde hij grote rollen in verschillende toneelstukken en maakte hij naam met zijn vrolijke jeugd- en familietheater. Met Weispield schrijft hij opnieuw een grote productie op zijn naam.