Nieuwe docent ‘muziek op schoot’

JOURE - Met ingang van februari wordt de cursus Muziek op schoot van It Toanhûs gegeven door Corien Postma. Corien is al 25 jaar actief in de kinderopvang en is afgestudeerd als docent Muziek op schoot.

Met de komst van Corien wordt ook de opzet van de cursussen een beetje anders. Zo zijn er 2 groepen Muziek op schoot. 1 voor baby’s van 6 tot 12 maanden en een groep van 1 tot 2 jaar. De cursus Muzikale peuterpret is voor kinderen tussen 2 en 4 jaar. Deze cursus kan eventueel bij veel aanmeldingen gesplitst worden in een groep met kinderen van 2 – 3 jaar en een groep met kinderen van 3 – 4 jaar. De cursussen gaan van start op woensdag 7 februari.

Tijdens de cursus worden kinderen spelenderwijs uitgedaagd om verschillende eenvoudige, bij de leeftijd passende muziekinstrumenten en ‘muzikale’ materialen te ontdekken en ervaren.

Muziek en in het bijzonder het zingen, stimuleert de gehele ontwikkeling van het kind. Spelenderwijs worden onder andere de motorische, sociale/emotionele en spraak/taal- ontwikkeling, creativiteit en zelfvertrouwen gestimuleerd. Door te spelen en te bewegen bij de liedjes, leert een kind zichzelf en de wereld om zich heen kennen. De praktijk wijst ook uit dat dagelijkse handelingen veel makkelijker gaan als erbij gezongen wordt (denk bv aan een opruim-liedje).

Deze cursussen zijn niet alleen een unieke mogelijkheid om met je kind actief muziek te maken, het is ook een vrolijke kennismaking met leeftijdsgenootjes. Door de herhaling en herkenbaarheid in de les-opzet doen de kinderen al gauw mee. Iedere les begint met een persoonlijke begroeting. Daarna volgen allerlei muzikale schoot-, dans-, spel- en bewegingsactiviteiten die aansluiten bij de belevingswereld en de ontwikkelingsfase van de kinderen. Met een afscheidsliedje, een herkenbaar ritueel met een handpop, wordt de les weer afgesloten.

Aan het einde van iedere les worden de teksten en bladmuziek van de nieuwe liedjes meegegeven, zodat de liedjes thuis ook gezongen en gespeeld kunnen worden.

It Toanhûs is het Centrum voor de Kunsten in De Fryske Marren. Zij bieden een breed aanbod van cursussen en lessen op het gebied van Muziek, Dans, Kunst & Design en Theater. Deze lessen vinden onder andere plaats in Balk, Joure, Lemmer en Sint Nicolaasga.