Pont op groene koers

Joure - 'Fietsa Versa' in Terherne is klaar voor het nieuwe seizoen. De pont heeft in de onderhoud extra meters gekregen om het verbruik tijdens het varen beter in kaart te brengen.

Het pontje in Terherne verbindt al een aantal jaar populaire fietsroutes met elkaar en hierdoor loopt de hoeveelheid gebruikers gestaag op. ,,Afgelopen seizoen hebben wij ruim 17.000 kaarten verkocht. Dat heeft natuurlijk met de fietsroutes te maken. Bij een oversteek, welke kant dat ook op is, wordt de fietstocht verkort", zegt Ruud van der Leur, van Stichting Terhernsterveer.

Tijdens de afgelopen onderhoudswerkzaamheden zijn extra meters geplaatst op de pont. ,,Zo kunnen wij het verbruik beter inschatten en nog groener varen. De gegevens op de meter voor het verbruik stemmen wij af op de snelheid en zo kunnen wij precies bekijken hoe snel wij kunnen varen. De juiste snelheid geven wij dan ook door aan alle schippers."

Een 70 vrijwilligers zetten zich in voor Fietsa Versa. Naast schippers zijn er ook mensen die kaartjes knippen en zich bezig houden met de prestaties van de veerdienst. ,,Dit is geen gewoon pontje. We varen zeer zuinig en kijken daarnaast veel naar effectiviteit. We varen dwars uit waardoor wij in elke situatie kunnen vertrekken en kiezen dan een koers."

De stichting kan nog vrijwilligers gebruiken. Voor hen is opleiding vaarbewijs is gratis, net als de praktische training op de pont. Ook kunnen scholieren in de zomerperiode bij de Stichting Terhernsterveer stage lopen.

De accu’s zijn inmiddels getest op levensduur. De uitslag daarvan volgt volgende week, maar heeft geen invloed op de start van het nieuwe seizoen. Op 14 februari start Fietsa Versa met het opleiden van nieuwe schippers. De pont zet op 1 april weer koers in het nieuwe seizoen.

Joshi Kuiper