Agenda | Lezing door Jan Henk Hamoen over Charlotte Salomon

JOURE - Charlotte Salomon werd geboren op 16 april 1917 in Berlijn. Dat was vorig jaar precies honderd jaar geleden en voor het Joods Historisch Museum aanleiding om haar complete werk tot en met 25 maart 2018 tentoon te stellen.

Charlotte was 21 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid Frankrijk aankwam. Toen in de loop van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een 'totaal waanzinnig' project om mentaal te overleven. Ze trok zich terug op een hotel kamertje en schilderde in ruim een jaar tijd bijna 1000 gouaches (waterverfschilderijen), waarin ze terugkeek op haar leven. Het werd een geschilderd theaterstuk, waarin niet alleen beeld, maar ook tekst en muziek een grote spelen. Charlotte zelf werd kort na de afronding van dit kunstwerk gearresteerd en gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze werd vermoord. Vlak voor de arrestatie had ze haar kunstwerk achtergelaten bij de huisarts van het dorp. Na de Tweede Wereldoorlog reisden haar vader en zijn vrouw naar Zuid Frankrijk om daar op zoek te gaan naar sporen van hun dochter en kregen daar het pakket met al die gouaches. In Nederland zochten ze contact met de leiding van het Joods Historisch Museum, die enkele jaren later dit werk voor het eerst tentoon stelde. In 1971 schonken zij het totale kunstwerk aan het Joods Historisch Museum. Voor het eerst worden al die gouaches nu getoond, samen met enkele persoonlijke spullen van Charlotte.

Op dinsdag 13 februari houdt Jan Henk Hamoen, zelf theoloog en kunstliefhebber, een lezing over haar werk in de Oerdracht, E.A. Borgerstraat 46 in Joure. Door middel van een selectie uit het werk van Charlotte Salomon zal hij vertellen over haar leven en haar levensvisie. De avond begint om 20.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. U bent welkom! Het werk zelf is dus te zien in het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1 in Amsterdam. Het museum is geopend van 11.00 - 17.00 uur.