Agenda | Exposities Tineke Koopmans en Ziko Dackovic Zupski

Joure - Tineke Koopmans exposeert van 15 februari t/m 10 juni 2018 in de Bibliotheek te Joure. Op creatief vlak is Koopmans al lange tijd actief.

Aanvankelijk was het beeldhouwen in zachte steen. Inmiddels heeft zij zich toegelegd op schilderen. De verschillende technieken heeft Tineke zich eerst eigen gemaakt door deel te nemen aan een schildersclub. Om zich te blijven ontwikkelen volgt zij ook nu nog wekelijks lessen. Haar stijl is realistisch en soms speels. Tineke heeft voorkeur voor heldere, frisse en vooral sprekende kleuren. Het liefst schildert zij op paneel met acryl, maar staat zij niet afwijzend tegenover andere materialen en technieken en experimenten. De onderwerpen ontleent zij aan het dagelijks leven. Favoriet zijn landschappen, zeegezichten, mensen en dieren.

Van 12 februari tot en met 10 juni 2018 exposeert Ziko Dackovic Zupski in het Gemeentehuis in Joure. Handgeschept papier meerdere keren in verschillende baden rode inkt gedompeld. Dat is de kunstvorm, waarin Ziko Dackovic Zupski is gespecialiseerd en al ruim dertien jaar uiting geeft aan zijn artistieke gevoelens. Geboren en getogen in Servië en inmiddels al 25 jaar woonachtig in Nederland brengt hij de Oosterse filosofie samen met het Westerse rationalistische denken. Aan alle kunstuitingen van Ziko ligt Rood ten grondslag. Rood, een kleur die overal aanwezig is. Zowel op aarde als in en rond het water en bij mens en dier. Rood symboliseert voor Zupski dubbelzinnigheid en spiritualiteit, macht en onmacht, liefde en haat, oorlog en vrede, vooruitgang en vernietiging. In Rood brengt hij alle emoties tot uiting.