Vol programma op Internationale Vrouwendag

JOURE - Miks Welzijn heeft een vol programma op 9 maart, de Internationale Vrouwendag. Het thema voor dit jaar is ‘Hart voor Vrouwen’.

Vrouwen van verschillende leeftijden en culturele herkomst kunnen op deze dag verschillende workshops volgen. Vanaf 15.00 uur is de inloop. Het programma start om 15.30 uur met een korte, interactieve inleiding. Vanaf 16 uur starten de drie workshops. Vrouwen kunnen zich voor één workshop opgeven.

Bij de workshop ‘Schilderen, met hart en ziel’ gaan de deelnemers creatief met acrylverf aan de gang. Na een introductie van Mirjam de Gier wordt geschilderd zonder na te denken over het eindresultaat. Schilderervaring is daarom niet nodig. Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers.

Workshop is actief. Onder leiding van Anke Bos volgen de cursisten ‘Boxingyoga, voor een stressvrij hart’ in slow-motion een mix van yogahoudingen en boksbewegingen. Goed voor kracht, flexibiliteit en balans. De workshop wordt afgesloten met een ontspanningsoefening. Iedereen kan hieraan op eigen niveau meedoen. Maximaal 20 deelnemers.

In workshop 3 ‘Reanimeren, hartstikke belangrijk’ geeft Jantsje Tiemersma van EHBO Joure op een laagdrempelige manier voorlichting over het verschil in signalen bij hartklachten van vrouwen en mannen, over de 112 alarmcentrale, reanimatie en het gebruik van de AED. Zelf even oefenen met een pop mag, maar hoeft niet. Maximaal 20 plaatsen.

Rond zes uur is het tijd voor de Meet&Eat met soep, hapjes en gezellige gesprekjes. Een mooie manier om nieuwe vrouwen te ontmoeten en beter te leren kennen. Dag dag wordt om 20.00 uur afgesloten met een gezamenlijke workshop Line-Dance. Wietske Boersma, tweedejaars stagiaire bij Miks en zelf enthousiast line dancer, leert iedereen een gemakkelijke en vrolijke dans.

Deelname aan de vrouwendag kost drie euro ongeacht het tijdstip van deelname. Opgave is verplicht, liefst voor 6 maart, bij Miks via (0513) 414593 of telefoon@miks-welzijn.nl. Geef hierbij de te volgen workshop door en de eventuele dieetwensen. Kijk voor meer informatie (ook over Vrouwendag Balk) op www.miks-welzijn.nl

Al ruim honderd jaar wordt er wereldwijd op en rond 8 maart aandacht besteed aan de positie van vrouwen en meiden, die nog vaak te wensen overlaat. In Fryslân gebeurt dit vanaf 1979. In ieder land wordt deze dag op een andere manier ingevuld: als een feestdag voor vrouwen, waarop gezamenlijk wordt gegeten en gedanst; als een soort Moederdag, waarop vrouwen bloemen krijgen van hun man of werkgever; of als een politieke dag, waarop aandacht wordt gevraagd voor de verbetering van de maatschappelijke en economische positie van vrouwen, die nog nergens ter wereld gelijkwaardig is aan die van mannen. In Nederland vieren we vooral feest om te herdenken wat er allemaal is bereikt op het terrein van vrouwenemancipatie, elkaar te ontmoeten en om samen activiteiten te doen en ervaringen te delen.