Expositie Henk Procee in De Flecke

JOURE - Henk Procee heeft van 17 februari tot en met 23 mei in de Flecke in Joure een expositie. De Flecke organiseert deze expositie in samenwerking met Art Connection.

Henk Procee (1936) is geboren in het Friese Dantumadeel in het buurtschap de Valom. Als leerling van onder andere Irene Verbeek en Ben van Doorn, Paul Edens en Anne de Haan heeft hij zich in de loop der jaren tot een veelzijdig autodidact kunstschilder ontwikkeld, die werken creëert op linnendoek, panelen en zelfs op keramiek. Henk begon aanvankelijk met aquarelleren, maar op dit moment verdient acryl zijn voorkeur mede vanwege de kleurschakeringen en de afwerking en vernis mogelijkheden.

Hij behoort tot de schilders van de Leeuwarder school, waar hij zich toelegt zowel op een traditionele als op een unieke Fries-Realistische stijl. Dit laatste trekt de aandacht vanwege de opmerkelijke compositie en heldere kleurstelling. ,,Meestal laat ik mijn fantasie werken en dat is de reden dat er verschillende stijlen uitkomen” zo laat Henk ons weten. De onderwerpen zoals landschappen, stillevens en abstracten hebben inderdaad vaak een naïef karakter. Een portret is bovendien soms humoristisch.’’ In een ander werk toont Henk een oorspronkelijk Fries landschap, traditioneel geschilderd. Met een impressionistisch opgezette robuuste detaillering.