Fryske Marren sluit aan bij Statiegeldalliantie

Joure - Gemeente De Fryske Marren heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Deze bestaat sinds oktober 2017 en vraagt diverse organisaties, lokale overheden en burgerinitiatieven zich te verenigen om een gezamenlijk geluid vóór statiegeld op blikjes en plastic flesjes te laten horen richting de Nederlandse en Belgische regeringen.

Het zwerfafval is een hardnekkig probleem, niet alleen in De Fryske Marren, maar wereldwijd. Zwerfafval is één van de grootste ergernissen van de inwoner. Daarnaast is het slecht voor milieu en dieren. Statiegeld kan als een extra impuls werken zwerfafval tegen te gaan. Meerdere gemeenten in Nederland hebben zich bij de alliantie aangesloten.

Op 15 maart 2018 houdt de Tweede Kamer een Algemeen overleg Circulaire Economie, met op de agenda onder meer het onderzoek naar statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Invoering van statiegeld is een landelijke aangelegenheid. Door het aansluiten bij de Statiegeldalliantie wordt de kans groter dat de regering en/of Tweede Kamer besluit om het statiegeld daadwerkelijk in te voeren.