Musyk yn Jouster Toer

JOURE - In het kader van LF2018 laat de Jouster Fanfare een compositie maken over de Jouster Toer en haar geschiedenis. Op 24 november moet het stuk in première gaan.

Het concert moet één de meest bijzondere opvoeringen van de Jouster Fanfare ooit worden. ,,Het is een verhaal voor en door Jousters’’, zegt Steven van der Zee, voorzitter van de fanfare. Hij en Grietje van der Wal zijn onderdeel van de commissie die het project in goede banen moet leiden.

Het project was oorspronkelijk bedoeld voor Culturele Hoofdstad. De compositie is geschreven door Paul-Lovatt Cooper uit Engeland. Een buitenlandse componist was een voorwaarde voor deelname aan Under de Toer. ,,Daar hadden we graag aan mee willen doen. Maar we zaten bij de laatste 38 en vielen net buiten de boot.’’ Na een paar maanden bedenktijd, wilde de fanfare de plannen toch doorzetten. Van der Wal: ,,Er waren teveel mooie dingen. De componist had een mooi stuk geschreven, de verhalen lagen al klaar. We vonden het zonde om hier niets mee te doen.’’

Naast het muziekstuk wordt een verhaal verteld over de geschiedenis van de Jouster Toer. De Jouster Fanfare werkt daarvoor samen met PKN, Stichting BRM en het gilde. Sieger Bijsterveld schreef het verhaal: ‘Dieter fan blomke en krûd’. Het gaat over Hobbe van Baerdt. Hij sprak vroeger recht in de kerk. Het verhaal gaat over die ene keer dat hij wroeging kreeg over een uitspraak. Een bijzonder verhaal, waarin de mensenschuwe zoon van de berechtte uiteindelijk om het leven komt. Het is een verhaal gebaseerd op de geschiedenis, maar met een creatieve draai. ,, Het is echt van Joure, echt van de Toer’’, zegt Van der Wal. ,,Het is een deel van de geschiedenis van Joure. Dat er recht is gesproken is voor meer doelen te gebruiken. We willen de scholen daarom hier ook bij betrekken. En als je de kinderen erbij betrekt, dan horen de ouders hier ook van.

De geschiedenis van de kerk leent zich ook heel goed voor een les voor de school. Er zit een oude gevangenis in en een oude rechtszaal. Er is genoeg te vertellen. Het is het baken van Joure. Daarnaast willen we ook een muziekles aanbieden. Daarvoor wordt een speciaal lied geschreven over de toren. En dan hopen we dat tijdens het concert een gelegenheidskoor van kinderen het lied zingt.’’

Het gehele concert en de aanloop er naartoe draait om Mienskip. Op de website www.joustertoer.nl kunnen Jousters hun verhaal insturen over de Toer. Deze verhalen worden gebruikt tijdens het concert. Daarnaast kunnen de Jousters het pauzeprogramma samenstellen. Voor tien euro kunnen ze stemmen op een nummer dat ze graag willen horen. De Jouster Fanfare heeft een longlist opgesteld waar mensen uit kunnen kiezen. ,,Met dat tientje kopen ze eigenlijk een seconde muziek’’. Het is muziek a la carte. Je hebt een voorgerecht zoals een inspeelwerk en het hoofdgerecht zoals een klassieke ouverture of filmmuziek.

Aan het concert hangt een flink prijskaartje van 19.000 euro. Dankzij inzet van de mienskip hopen ze het bedrag samen te kunnen voldoen.

Tekst: Brenda van Olphen