Zwerfkei vindt bestemming in Scharsterbrug

Joure - De zwerfkei in Scharsterbrug op de hoek Hollandiastraat / Schoolstraat, is vrijdag onthuld. De inwoners van Scharsterbrug hebben een naam in mogen sturen, waarvan de mooiste is uitgekozen.

Op een gedenkplaat staat een stukje tekst over de herkomst van de steen. Tijdens het graven van de nieuwe Hollandiatunnel in de Hollandiastraat in Scharsterbrug zijn een aantal zwerfkeien naar boven gekomen. Er was een vrij grote bij met een doorsnee van 180 cm. Deze zwerfkeien hebben maanden lang bij de inrit van het bouwterrein gelegen en schreeuwden om aandacht. Althans, zwerfkeiverzamelaar Wilco Kuipers kon er lastig voorbij komen zonder er even stil te staan. Hij had ze graag bij zijn verzameling gevoegd, zeker die reuzensteen. Echter, de opdrachtgevers van het project Knooppunt konden hier niet mee instemmen.

Waar ze wel mee in konden stemmen, is dat de grote steen een prominente plek in de vindplaats Scharsterbrug zou krijgen. Enige voorwaarde was dat we zelf het vervoer zouden regelen; de steen wordt op ongeveer 3 ton geschat. Zo is de zwerfkei aan Scharsterbrug gegund. Plaatselijke ondernemer Hein Lolkema heeft met een zeer grote shovel de steen van de bouwplaats naar het centrum vervoerd en op de fundering geplaatst. Bij de onthulling is Hein Lolkema weer uitgenodigd om met de shovel een barricade van de gedenkplaat te tillen.

Rond de zwerfkei zijn enkele honderen narcisbollen geplant in een patroon. Deze moeten later nog opkomen.