IJsvertier in Scharsterbrug

SCHARSTERBRUG - Vijf jaar lang was het niet mogelijk voor IJsclub Trijega om activiteiten te organiseren op de ijsbaan in Scharsterbrug.

Nu was het eindelijk zover, de ijsbaan had een goede en voldoende dikke ijsvloer. Door de open ligging van de ijsbaan en de harde wind van donderdag en vrijdag, werden alle geplande activiteiten verschoven naar zaterdag. Eerst kwam de jeugd aan bod in een ledenestafette. Zeven trio’s konden uiteindelijk starten. De jeugd ging er vol voor, getalenteerd of ietsje minder getalenteerd, dat maakte niets uit. Het samenspel, de onderlinge aanmoedigingen en vooral het goed doorgeven van het stokje waren de belangrijkste zaken. De jeugd was gedreven en kende uiteindelijk in Dennis de Jong, Ninthe Jager en Thomas Pieterse het sterkste team. Een mooie tweede plaats werd gehaald door Jonah Bokma, Aniek van der Wal en Doeke Faber. De bronzen medailles werden bemachtigd door Mark Broer, Lianne van der Wal en Sten Zoetendal. Elke deelnemer ontving tevens na afloop een leuk presentje met wat lekkers en een entreekaartje voor Swimfun.

Vervolgens kwamen de sleetjes uit de auto en werden de punten van de prikstokjes gecheckt. Voor dorpsbewoners vanaf 12 jaar en ouder werd weer eens een priksleewedstrijd gehouden. Ook hier was de animo goed en deden er 22 heren en 12 dames mee. In een strijd om de ‘best of three’ werd de eerste omloop gehouden. Hierin maar liefst negen kampritjes, wat maar weer aangeeft dat sommigen goed aan elkaar gewaagd waren. Soms was de wind ietsje spelbreker en eindigden sleetjes buiten de wedstrijdbaan, maar verder verliep het uitstekend. Het publiek kroop steeds dichter op het wedstrijdveld, zo spannend was het, vooral in de tweede ronde.

Het fanatisme werd nog wat opgeschroefd, tactieken doorgesproken en concurrenten afgewogen. Bij de dames bleken moeder en dochter Monique en Rikst Fekken zeer bedreven te zijn in het spelletje. Ze haalden de finale en dochter Rikst wist in een rechtstreeks duel haar moeder te verslaan waardoor zij met de eerste prijs mocht pronken. Monique Fekken was wel sterker dan de uiteindelijk als derde geëindigde Marjan de Kroon. De heren hadden door het grotere aantal een extra omloop. Het lukte niemand om rapper dan Pieter Tolhoek te finishen waardoor de eerste prijs naar de Scharren ging. Deze straat blijkt meer talent te hebben en had in Rudy Postma een tweede troef op de tweede plaats. Zeker niet onverdienstelijk bleek Barteld Minnesma, nadat hij pas als laatste, ter plekke op de startlijst werd toegevoegd. Hij won uiteindelijk de derde prijs.