Meimeringen | Haast

Joure - Als het nog tien minuten duurt dan ga ik weg. Lief zet demonstratief de wekker op zijn mobiele telefoon en begint af te tellen. De door ons bestelde cola en sinaasappelsap is ongeveer een uur geleden aan de mooie Griekse dame doorgegeven, maar onze kelen blijven droog.

´Misschien moeten ze de sinaasappels nog plukken, opper ik. En moeten ze nog naar Colombia voor de cocanoot.´ We schieten er beide van in de lach. Lief zegt dat ze misschien ook nog aan het vissen zijn om de zeebaars die ik heb besteld boven water te halen. ´En die kip voor jou moet waarschijnlijk ook nog geslacht,´ beginnen we steeds harder te giebelen. We zeggen het ook tegen het meisje als dan toch eindelijk de cola komt. Ze moet lachen, hoewel ik me afvraag of ze snapt wat we bedoelen. Het sinaasappelsap is er overigens nog steeds niet. Nog 1 minuut zegt ze. De 1 minuut worden er ook weer 10.

Ondertussen kijken wij om ons heen en zien gezinnen, ouderen en jongeren heerlijk genieten van wat voor hen staat. Ze lachen en praten, drinken. En ze hebben totaal geen haast. Bij de supermarkt in de straat waar we een week wonen mochten we niet naar binnen. We zijn dicht zei de man bij de deur. Hij voegde eraan toe dat alles dicht was. Maar wel met een glimlach op zijn gezicht. Morgen zei hij en glimlachte nog harder. Wat heerlijk is dit eigenlijk zeg ik tegen lief. Mensen nemen gewoon de tijd om te genieten, om niet te werken. Ze gooien de deur op slot om met elkaar te gaan eten. Hoe fijn is dat.

Dat er in de stad waar we vakantievieren ook opstootjes zijn omdat de jongere generatie vindt dat de oudere het door die werkwijze verkloot heeft, nemen we maar even voor lief. Bovendien zijn het opstootjes die de plaatselijke middenstand treft en niet de hoge heren die het beleid maken. Twee uur later zitten we ook nog op het terras. De haast heeft ook ons verlaten. Met een raki en cake van de zaak. We grinniken nog steeds. Toen lief om de bill vroeg of te wel de rekening vroegen ze of het Heineken of Amstel moest zijn. Haha zeiden we en maakten een geldgebaar met de handen. Rustig aan zeiden we vervolgens, geen haast…..

Meisje (ww.meisjelemmer.blogspot.com)