Langweerder (61) ontkent gooien vuurwerkbom – eis 200 uur werkstraf

LEEUWARDEN/LANGWEER - Heeft een 61-jarige inwoner van Langweer op de avond van de 23e juli 2015 -na het Skûtsjesilen- tot twee keer toe een zware vuurwerkbom tussen het uitgaanspubliek gegooid? Een aantal getuigen zegt van wel. De Langweerder bleef dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank hardnekkig ontkennen.

Er waren die avond twee vuurwerkincidenten zijn. De eerste keer was tussen half 9 en 9 uur, in de buurt van de woning van de verdachte. De tweede keer werd er bij een horecagelegenheid aan de Buorren een vuurwerkbom tussen een groepje mensen gegooid. Verschillende getuigen hebben de verdachte bij dit voorval aangewezen als degene die de harde knal had veroorzaakt. Een drietal getuigen zagen dat de man iets weggooide.

De omstanders spraken van 'een zeer harde knal' en 'een enorme klap'. Een van de mensen uit het groepje waar de bom ontplofte liep blijvende gehoorschade op. De man wil de schade op de dader verhalen, hij vordert ruim 18.000 euro. Het andere slachtoffer, van het incident eerder op de avond, vordert 5000 euro smartengeld. Ook dit slachtoffer heeft blijvende gehoorschade opgelopen. Hij heeft last van een constante piep in zijn oor en hij liep een oogbeschadiging op.

Officier van justitie Richard Klee kwam tot de conclusie dat de verdachte van het eerste incident wegens gebrek aan bewijs moest worden vrijgesproken. Voor de tweede knal, later op de avond op de Buorren, was volgens Klee voldoende bewijs om tot een veroordeling te komen. De Leeuwarder rechtbank doet op 27 maart uitspraak.

Renze van der Sluis