Residentie De Wielen verrijst in jachthaven Langweer

LANGWEER - In de jachthaven van Langweer is de nieuwbouw van Residentie De Wielen van start gegaan. Het vervallen pand van voorheen Hotel De Wielen wordt inmiddels gesloopt.

Jarenlang bood de voormalige zuivelfabriek, later Hotel De Wielen, een vervallen aanblik in de jachthaven van Langweer. Plannen om hier met nieuwbouw verandering in te brengen waren er wel maar tegenstanders, verenigd in Stichting Hart voor Langweer, dienden bezwaren in bij de Raad van State. De nieuwbouw zou te massaal en te hoog zijn, niet passend bij het oude centrum van het dorp.

Inmiddels is de kogel door de kerk. De bezwaren zijn afgewezen en de sloopwerkzaamheden zijn gestart. Vooral aan de achterkant is dit al goed zichtbaar. Eind dit jaar wordt het nieuwe appartementencomplex Residentie De Wielen opgeleverd. Het gebouw bestaat uit elf ruime luxe appartementen en vijf penthouses allemaal verschillend van grootte en indeling. Op de begane grond komt een grand café.

,,Eindelijk gebeurt er iets’’, vindt Pytsje Boersma, voorzitter van Plaatselijk Belang Langweer. ,,Inhoudelijk hebben wij ons nooit met de bezwaren bemoeid, maar dat het zo niet langer kon was wel duidelijk. De veiligheid was bovendien in het geding. De bouwval was niet meer vertrouwd maar gelukkig zijn er geen ongelukken gebeurd. Deze zomer al kan iedereen zien dat er een nieuw gebouw verrijst op deze prachtige locatie. Het nieuwe grand café zal een aanwinst zijn voor het dorp, zowel voor de inwoners van Langweer als voor de passanten in de jachthaven.’’

Gea de Jong-Oud