Langweerder (61) gooit vuurwerkbom in publiek: 200 uur werkstraf

LEEUWARDEN/LANGWEER - De Langweerder (61) die op de avond van 23 juli 2015 –na het Skûtsjesilen- bij een horecagelegenheid aan de Buorren in Langweer een vuurwerkbom tussen een groepje mensen gooide, is dinsdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur.

De door de Leeuwarder rechtbank opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechtbank legde ook een voorwaardelijke celstraf van 89 dagen op, plus één dag onvoorwaardelijk. Dat laatste heeft te maken met het zogeheten taakstrafverbod: als een verdachte de afgelopen vijf jaar een werkstraf heeft gekregen en uitgevoerd, dan mag de rechter niet opnieuw een alternatieve straf opleggen.

De rechtbank acht bewezen dat de Langweerder in elk geval eenmaal bij een café aan de Buorren een zwaar stuk vuurwerk in een groepje mensen heeft gegooid. De man werd ook verdacht van een tweede incident: eerder op de avond zou hij in de buurt van zijn woning vuurwerk hebben afgestoken. Van dit feit werd hij wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Bij het tweede incident ging de vuurwerkbom af tussen de benen van een omstander. De man heeft zeer waarschijnlijk blijvende gehoorschade opgelopen. De rechtbank oordeelde dat de Langweerder zich schuldig heeft gemaakt aan zware mishandeling. Hij moet een schadevergoeding van bijna 7000 euro aan het slachtoffer betalen. De man had een claim van ruim 18.000 euro ingediend. Twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak ontkende de Langweerder in alle toonaarden dat hij de vuurwerkbom had gegooid.