Zielsverwanten in de muziek

SINT NICOLAASGA - Tot nu toe hebben ze drie nummers uitgebracht. Bijzonder, maar het feit dat ze alles met z’n tweëen in hebben gespeeld, maakt de muziek helemaal speciaal.

Dertig jaar geleden

Michel en Bartele kennen elkaar al hun hele leven. Het maken van muziek begon op Michels jongenskamer, zo’n dertig jaar geleden. In 1989 zeurde hij zo erg bij zijn ouders, dat hij in dat jaar eindelijk een gitaar kreeg. ‘Vrienden van mij hadden een bandje. Ik vond het zo interessant’, vertelt hij. Op zijn vijftiende kreeg hij het instrument onder de voorwaarde dat hij zijn best ging doen op school. ‘Toen heb ik Bartele gevraagd als zanger’.

Anderen kwamen erbij en samen vormden ze Obsanity. Michel leerde steeds beter gitaar spelen, Bartele deed ervaring op en begon met de basgitaar. Succes kregen ze later met de band Vanguard. Ieder weekend toerden ze en er kwam een cd. Toen de band uit elkaar ging, had Bartele er even genoeg van. Michel ging door met een andere projecten.

Vingers weer los maken

Hun wegen scheiden. Een hele tijd maakten ze geen muziek met elkaar. De muziek werd ingeruild voor het gezinsleven. Tot twee jaar geleden. De twee inmiddels gescheiden mannen kwamen elkaar weer tegen op de camping in Rohel, waar ze beiden tijdelijk woonden. De gitaren werd weer gepakt en de twee mannen begonnen met een simpel project om de vingers weer los te krijgen. ‘Ik had 15 jaar niet gespeeld’, zegt Bartele. ‘Dan voel je je oud hoor! Het spelen viel vreselijk tegen. Maar het was wel leuk’.

Michel had intussen een opleiding afgerond in Hilversum als technicus. Hij zette zijn eigen studio op. Bartele: ‘Dat vond ik wel weer leuk. Je kan opnemen en het ingespeelde stuk gelijk weer terug luisteren wat je verkeerd doet. Zo ben ik weer begonnen met spelen. De vingers weer los maken.’ Michel startte met het schrijven van nummers. ‘We moesten een eigen sound zoeken. Daar zijn wij zeker een half jaar mee bezig geweest. Op een gegeven moment ontdekten wij de muziekstijl die wij zochten in de progressieve rock’.

Laagje voor laagje opbouwen

De twee vermaakten zich prima in de studio met een stapel half afgemaakte nummers als gevolg. Een zanger was er niet. ‘Dus we zijn zelf maar aan het knoeien gegaan en dat pakte nog goed uit ook.’ Optreden doen ze niet meer. De muziek van Soul Connected is bijna niet live te brengen met alle facetten die erin zitten. ‘Als je nagaat dat wij beide drie of vier gitaarpartijen inspelen. Je moet wel heel veel mensen op het podium hebben, wil je dat na kunnen spelen’. Laagje voor laagje bouwen ze samen de nummers op. Tot nu toe hebben ze veertien nummers gemaakt. Drie daarvan zijn uitgebracht, de vierde is in de maak. De volgende stap is een single voor het goede doel Oxalis. Deze brengen ze in mei uit.

Veel lol met de hobby

Michel: ‘Weet je wat het is? Wij zijn amateurs die veel lol hebben aan deze hobby. En als het uit de voegen groeit, dan vinden wij het nog mooier.’ In een slaapkamer volgepropt met instrumenten worden de nummers ingespeeld. ‘We hebben geen tussen muurtjes, isolatiemateriaal; dat heeft totaal geen zin. Als je een goede microfoon hebt, dan maakt de ruimte niet zoveel uit’.

Produceren, niet optreden

Het doel van de twee is om te laten zien dat je ook zonder optredens bekendheid kan krijgen zoals bijvoorbeeld Spinvis dit doet. Michel: ‘In Friesland is er bij mijn weten geen project zoals dit. Dat is best jammer, want hier zitten beste goede muzikanten. Wij willen door dit project laten zien dat je niet altijd op hoeft te treden om bekend te worden’. Bartele: ‘Het is niet hetzelfde publiek als toen wij nog in bandjes speelden. Die kwam je in de kroeg tegen. Dat zijn de feestgangers. Die zitten in de stemming en hebben er een biertje bij. Nu hebben wij publiek die het thuis draaien. Misschien ook wel met een biertje erbij, maar wel thuis. En dat is heel anders luisteren’.

In Friesland lijkt er volgens Michel markt te zijn voor twee soorten publiek: Friestalig zoals Hûnekop of Jitiizer of een coverband. ‘Daar is niks mis mee; wij staan ook bij Aaipop vooraan. Maar het is niet het ding dat wij muzikaal doen’.

Zielsverwanten

De naam Soul Connected was voor Bartele en Michel een logische keuze. ‘Wij zijn zielsverwanten’, zegt Michel stellig. ‘Nee, het heeft niets te maken met het genre muziek. De naam is zeker wel belangrijk. En deze naam dekt de lading. Dit voelt goed’.

Van hun eerste nummers ‘Smell of Ires’, Ashes of humanity’ en ‘When stars fall’ zijn begin maart videoclips verschenen. Beluister de nummers via YouTube of de Facebookpagina: www.facebook.com/SoulConnected.