Podiumbouwers Weispield doen archeologische vondst

MARCHJEPOLE - De podiumbouwers van Iepenloftspul Bantegea’s nieuwste spektakel ‘Weispield’ hebben vrijdag 30 maart een bijzondere ontdekking gedaan op eiland de Marchjepôle op de Tsjûkemar. Tijdens het slaan van de eerste paal van een podiumdeel, stuitte podiumbouwer Gerard Thijssen op ongeveer anderhalve meter diepte op een hard voorwerp.

Na enig graafwerk haalden de podiumbouwers een zinken emmer naar boven. Er is meteen contact opgenomen met een archeoloog en die kon vrijwel direct bevestigen dat het om een oorspronkelijke zinken melkemmer gaat uit de periode 1520 tot 1580. Koolstofdatering zal de exacte leeftijd van de emmer moeten bevestigen.

Diverse historici gaan er inmiddels vanuit dat het om de melkemmer van Sieuwke en Marchje, de naamgevers van de Tsjûkemar gaat. Het verhaal gaat dat zij halverwege de 16de eeuw een veenbrand probeerden te blussen met een emmer melk. Veel mensen hebben gezocht om de emmer, maar deze is nooit gevonden.

Bijzonder aan de emmer is een ingeslagen vinger die naar boven wijst. Tot dusver is er nog geen pasklaar antwoord waarom de emmer deze afbeelding bevat. De onderzoekende historici hebben deze afbeelding nog nooit eerder op een voorwerp uit de 16de eeuw gezien, maar hopen binnenkort met een antwoord te komen.

Van 28 juni tot en met 15 juli vindt op de Marchjepôle het Iepenloftspul ‘Weispield’ plaats. Bezoekers worden fossielvrij naar dit bijzondere eiland in het meer gebracht. Op het eiland wordt het verhaal verteld van spion Lodo van Hamel, de Friese soldaat van Oranje die nooit van de Tsjûkemar werd opgepikt.

Kijk voor meer informatie op www.spektakeltsjukemar.nl.