It Haskerfjild als pakhuis tijdens Grote Rekendag

JOURE - Alweer voor de achtste keer op rij heeft op It Haskerfjild de Grote Rekendag plaatsgevonden. De titel van de Grote Rekendag was dit jaar ‘De school als pakhuis. Alle kinderen van de groepen 1 tot en met 8 gaan tijdens de Grote Rekendag op onderzoek uit door kritisch na te gaan wat er op school wel niet allemaal te vinden is en welke ruimte deze spullen wel niet innemen.

De kinderen zijn daarbij vooral bezig met meet- en meetkundeactiviteiten en er wordt gewerkt aan wiskundige geletterdheid. Zo onderzoeken ze bijvoorbeeld wat er in een verhuisdoos past en in ander verpakkingen past, zoals doosjes voor scharen, lijm en potloden. Daarbij kijken de kinderen goed naar de maten van de verpakkingen en bedenken waarom ze zo gekozen zijn. Ze gaan na hoe je verpakkingen goed kunt stapelen en hoe je dit handig kunt doen.

It Haskerfjild start ieder jaar met een schoolbrede start. Dit jaar hadden de groepen 7 tot en met 8 een slogan bedacht. ‘Een pakje hier, een pakje daar ‘It Haskerfjild staat altijd klaar!’ was de winnende slogan van groep 7b. De opening ging van start met het zingen van het Grote Rekendaglied door alle leerlingen. Daarna was de beurt aan groep 7b die door aanwijzingen aan het stapelen ging met de bananendozen waardoor de slogan zichtbaar werd.

Tijdens deze activiteit werden de kinderen werd verrast door de bekende figuren Buurman en Buurman die een handje kwamen helpen. Een goed bedoelde actie, maar helaas ging er van alle mis en kwam er van stapelen niet veel. Het tweetal maakte het zelfs zo bont door met hun kar beladen met dozen en andere spullen de slogan ondersteboven te rijden. Na deze opening werden de reken-wiskunde activiteiten in de groepen voortgezet.