Bewegen is gunstig voor reumapatiënten

SINT NICOLAASGA - Reumapatiënten kunnen vanaf deze maand hun ontspanning zoeken in het zwembad bij Maeykehiem aan de Bouwen 17 in Sint Nicolaasga. Hier wordt in verwarmd water van 33 graden gezwommen onder begeleiding van een erkende fysiotherapeut. Elke woensdagavond een half uurtje verdeeld over twee groepen.

Dit oefenen heeft een gunstige invloed op de gezondheidstoestand van de mensen met reuma, zoals het ontlasten van druk op de gewrichten, het bevorderen van bewegingsmogelijkheden, pijnvermindering, versterking bepaalde spiergroepen, ontspanning en verbetering algehele conditie.

De zwemuurtjes worden gegeven door de Reumavereniging Súdwest Fryslân (RPV). Sinds 1996 zetten zij zich in voor de patiënten. Naast het zwemmen organiseert de vereniging twee maal per jaar een workshop, één keer per jaar een reisje en een verwendag voor de leden en donateurs. Dit alles is speciaal afgestemd op reumapatiënten.

De vereniging telt op dit moment een 180 leden, waarvan ruim twintig iedere woensdagavond zwemmen. De vereniging start nu met een tweede groep op dezelfde avond. ,,Het is maar een half uurtje, maar dit kan wel verschil maken’’, zegt Geert Woltman, bestuurslid RPV. ,,Reuma gaat nooit over, maar door te bewegen en met medicatie zorg je dat de ziekte vertraagd wordt. Het zwemmen is daarnaast een mooie mogelijkheid om lotgenoten te leren kennen.’’

Neem voor meer informatie of aanmelden contact op met Fokje de Jager, tel: 0515-420623 of 06-19611945. Of kijk op de website: www.rpvzuidwestfriesland.nl.