Grafmonument voor Richard Jung genomineerd voor 'Compliment voor een oorlogsmonument 2018'

Sint Johannesga - De provincie Fryslân en het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met Stichting Erfgoed & Publiek, reiken op 24 april het Compliment voor een oorlogsmonument uit. Een jury, onder voorzitterschap van commissaris van de Koning Brok, maakte vandaag de vijf genomineerden bekend.

De genomineerden zijn het Vredesmonument te Elahuizen, het Monument voor Jan Eisenga te Gorredijk, het Monumentenplein te Kornwerderzand, het Grafmonument voor Richard Jung te Sint Johannesga en het Oorlogsmonument te Opeinde.

De provincie Fryslân telt meer dan 300 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal punten, waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt. Ook is gekeken naar de manier waarop het beheer en het behoud van het monument georganiseerd is voor nu en de toekomst. 

Uitreiking

Het 'Compliment voor een oorlogsmonument' wordt op 24 april uitgereikt in het gemeentehuis van de gemeente Opsterland te Beetsterzwaag. De winnaar ontvangt een sculptuur en 1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten. De sculptuur 'Fragment’ is speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door de beeldend kunstenaar Alie Popkema en symboliseert Verstilling en Herdenken.  

Nationale Viering Bevrijding

De provincie Fryslân is in 2018 gastprovincie van de Nationale Viering Bevrijding. De provincie organiseert in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Leeuwarden en Stichting Befrijdingsfestival Fryslân een afwisselend programma rondom de 5 mei-lezing door Stine Jensen. In aanloop naar dit evenement vinden meerdere activiteiten plaats, waaronder 'Compliment voor een oorlogsmonument'.