Friese scouts en zeekadetten naar Nationale Dodenherdenking

Lemmer - Op 4 mei leveren 90 scouts en zeekadetten uit Friesland een bijdrage aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Scouting Nederland en het Zeekadetkorps Nederland vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de Dodenherdenking.

Scouts en zeekadetten voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Op deze manier krijgen jongeren de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen.

De scouts en zeekadetten ondersteunen het Nationaal Comité 4 en 5 mei op een aantal manieren. Zo reiken ze kransen aan, hijsen en bewaken ze de vlaggen, ondersteunen ze mensen die slecht ter been zijn en reiken ze bloemen uit tijdens het defilé.
 
De deelnemende scouts en zeekadetten bereiden zich uitgebreid voor op deze bijzondere taak. Tijdens een voorbereidingsweekend (6, 7 en 8 april) bezoeken ze het Verzetsmuseum in Leeuwarden, daar zullen ze ook spreken met een verzetsstrijder uit Leeuwarden en bezoeken ze historisch belangrijke plekken uit de Tweede Wereldoorlog in Leeuwarden. Later in het weekend spreken twee oorlogsoverlevenden over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een cameraman en een veteraan vertellen over hun ervaringen in Uruzgan. De projectleider van het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft een toelichting over de opzet van de herdenking en het belang van herdenken. Ook bezoeken de deelnemers een toneelstuk over de keuzes waar mensen tijdens een oorlog voor komen te staan. Het weekend maakt altijd veel indruk op de deelnemers. Het biedt ze niet alleen veel achtergrondinformatie over de gebeurtenissen in de oorlog, de persoonlijke verhalen maken dat de deelnemers extra gemotiveerd zijn om een bijdrage te leveren aan de Nationale Herdenking.
 
De groep is te gast bij het Zeekadetkorps Lemmer. Ze overnachten op de schip van het korps Lemmer en het korps Urk, die samen afgemeerd liggen aan de Sluisweg in Lemmer.