Eerste warme dag van 2018 komt eraan

Regio - Er is goed nieuws voor de liefhebbers van warm en zonnig lenteweer. Zaterdag wordt het in het oosten en zuiden op grote schaal 20-22 graden.

Dat meldt Weeronline. In het westen en noorden wordt het 18-20 graden en aan de Zeeuwse kust en op de Wadden blijft de temperatuur iets achter met 15-17 graden. Eerst is het stralend zonnig, later neemt vanuit het zuidwesten de sluierbewolking toe. Ook vrijdag verloopt zonnig en droog, maar een koude start bedreigt de zomerplantjes. In het binnenland wordt het lokaal -4 graden.

Voordat het warme en zonnige lenteweer aanbreekt klimt de temperatuur uit een diep dal. Vanochtend is het onstuimig met een aantal buien en een koude noordwestenwind. In het Waddengebied kan het stormachtig waaien en is kans op zware windstoten van 75 km/uur. Vanmiddag trekken de buien snel naar het oosten weg en neemt de wind af. Vanuit het westen wordt het goed zonnig, maar het is wel fris met een graad of 7.

Bescherm je zomerplantjes!

Komende lentenacht wordt ijskoud! Het is helder, de wind valt weg en de lucht is nog koud. Met uitzondering van de Zeeuwse kust zakt de temperatuur enkele graden onder het vriespunt. Op de zandgronden in het binnenland wordt het lokaal -4. Vlak boven de grond op klomphoogte kan het met -7 graden zelfs matig vriezen. De meteorologen van Weeronline raden mensen aan om hun zomerplantjes in de tuin goed af te dekken en gevulde bloempotten naar binnen te halen.

Vrijdagmiddag is de kou uit de lucht. Het is prachtig zonnig lenteweer met vooral in het zuidwesten een beetje sluierbewolking. Het wordt dan 11 graden op de Wadden, 14 in het noorden, 15 in de Randstad en lokaal 18 in de Zuid-Hollandse duinen en in het zuiden. Daarbij staat een matige zuidoostenwind.

Zaterdag rokjesdag

Rokjesdag wordt gezien als de eerste dag van de lente waarbij het rokje of de korte broek aan kan. Zaterdag is het zover! In de vroege ochtend is het niet koud met temperaturen van ruim 5 graden. Tijdens rokjesdag mag het ‘s ochtends niet koud zijn. In de middag is het stralend, met vooral in het zuidwesten wat sluierbewolking waar de zon doorheen schijnt.

Er staat hooguit een matig zuidoostenwindje en daardoor is het ook op de stranden aangenaam. Zo wordt het in Hoek van Holland ook een graad of 20. Boven de zandgronden in Brabant en in Noord-Limburg kan het maar liefst 22 graden worden! Of het ook tot een officiële warme dag komt in De Bilt is nog spannend, volgens de huidige verwachting lijkt dit net niet te lukken. De eerste lokale warme dag komt op tijd, want gemiddeld genomen valt deze begin april. Vorig jaar viel de eerste lokale warme dag al op 28 maart.

Wie lekker een tijdje in de zon wil zitten kan dat gerust doen. Het zonlicht is deze tijd van het jaar niet sterk en de zonkracht is 3-4. Een onbeschermde huid zal hierdoor niet snel verbranden. Daarnaast kan het pigment dat door zonnen wordt aangemaakt bescherming bieden tegen verbranding later in het voorjaar.

Zondag meer bewolking en vooral aan zee gevoelig frisser

Zondag is er meer bewolking dan zaterdag. In het westen is de kans op regen groter dan in het oosten en in het oosten en noordoosten schijnt de zon vaker. Het wordt circa 15 graden in de kustprovincies en 17-19 graden in het binnenland. Wellicht wordt het in het oosten van Brabant of Limburg 20 graden. Er staat daarbij weinig wind en daardoor is het aangenaam. Als de wind van zee gaat waaien, kan het op de stranden afkoelen tot onder 10 graden. Dat scheelt een jas!