Sterke seizoenstart voor Jouster roeisloepen

HARLINGEN/JOURE - In Harlingen vond afgelopen weekend het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien plaats. De eerste wedstrijd in de strijd om de Nederlandse titel voor de Jouster sloeproeiers. Een tocht van circa 15 kilometer, vanuit de Harlinger haven het wad op en weer terug. De Grutte en Lytse Bear eindigden beide op het hoogste podium.

Na de winterstop was deze wedstrijd de eerste krachtmeting tussen de sloepen om te kijken waar iedereen staat. Het Harlinger Kampioenschap staat te boek als een pittige wedstrijd, met sterke stroming en golfslag, een uitstekende oefening voor de komende Harlingen-Terschellingrace.

De teams starten met 8 sloepen tegelijk vanuit de haven. De stroming was het eerste uur tegen, wat het roeien erg zwaar maakte. Met snelheden van maar 7 km per uur worstelden de sloepen zich een weg het wad op. Na de boei gerond te hebben, konden de sloepen zich opmaken voor de terug weg richting Harlingen haven. De tweede helft van de wedstrijd hadden de sloepen de stroom mee wat gelijk resulteerde in hoge snelheden, hier werd de 10 km per uur aangetikt.

Na de finish begint het lange wachten op de uitslag. De Grutte en Lytse Bear zijn beide eerste geworden in de hoofdklasse. Een sterk begin in de strijd voor het Nederlands

Tekst: Sanne van Dijk