Dorpsbos adellijk Wilhelmina-oard krijgt opknapbeurt

SINT NICOLAASGA - Een deel van het dorpsbos Wilhelmina-oard heeft een kleine metamorfose ondergaan. It Fryske Gea pakte het onderhoud van dit adellijke bos bij Sint Nicolaasga groot aan.

De bewoners van het Thomashuis helpen bij het onderhoud van het natuurterrein en daarom overhandigde districtshoofd Germ van der Burg van It Fryske Gea hun afgelopen woensdag een gloednieuwe maaimachine. Zo snijd het mes aan twee kanten: de bewoners hebben een mooie activiteit erbij en voor wandelaars is en blijft het rond de Heide een prettig wandelgebied.

It Fryske Gea heeft diverse werkzaamheden in Wilhelmina-oard, plaatselijk ook wel De Heide genoemd, verricht. Zo zijn bosranden gesnoeid, nieuwe hekwerken geplaatst om te voorkomen dat de wandelpaden beschadigd raken door ruiters en crossmotoren en is het wandelpad over een particulier erf omgelegd. Op bepaalde plekken zijn natte plekken in het wandelpad aangevuld, waardoor nog niet alles begroeid is. De komende weken worden deze stukken opnieuw ingezaaid met diverse grassen.

Bos natuurlijker gemaakt

De natuurlijke randen van een bos zijn heel belangrijk. In Wilhelmina-oard verdrongen snelgroeiende wilgen de andere struiken in de bosrand en ook de paden werden daardoor lastig te maaien. Door het uitdunnen, snoeien en grilliger maken van de bosrand is de overgang tussen het bos en haar omgeving volgens districtshoofd Germ van der Burg meer geleidelijk en natuurlijker gemaakt: “In eerste instantie lijkt zo’n strook bos na de werkzaamheden heel kaal, maar al na enkele jaren is dat beeld heel anders. De grillige en geleidelijke overgang met struiken en jonge bomen zorgt straks weer voor een gezonde mantel. Deze ‘warme jas’ geeft beschutting in het bos. Zo’n overgangszone is voor de natuur heel belangrijk. Op een relatief klein stukje leven hier namelijk veel verschillende planten, dieren en insecten zoals bijen en vlinders.”

Zitmaaier voor Thomashuis

Het dorpsbos is voor veel omwonenden een ideale plek voor een ommetje. Bij het onderhoud van de wandelpaden worden de medewerkers van It Fryske Gea geholpen door de bewoners van het Thomashuis. Het idee en initiatief is geboren en genomen door Tonnie van de Weij, die als vrijwilliger samen met Marko al een deel van de paden maaiden met een 40 jaar oud maaiertje. Deze maaier bleek niet opgewassen tegen het terrein wat gemaaid moest worden en beleeft nu zijn oude dag bij Renado waar die beter op zijn plaats is. De geschonken nieuwe maaimachine door It Fryske Gea biedt nu uitkomst. De bewoners van Thomashuis Sint Nicolaasga gaan met deze geweldige zitmaaier het gras op om de wandelpaden rond de bossen op de Heide bij Sint Nicolaasga kort houden. Binnenkort kunnen de bewoners van het Thomashuis hiermee weer veilig aan de slag en dat is een win-win voor de hele omgeving.

Thomashuis Sint Nicolaasga zoeken nog vrijwilligers die bewoners hierbij willen begeleiden op een woensdag of vrijdag of in de weekenden. Aanmelden kan via sintnicolaasga@thomashuis.nl.