Maximale werkstraf voor dodelijk ongeval bij Joure

LEEUWARDEN/JOURE - De vrachtwagenchauffeur die op 12 september 2016 een dodelijk ongeval veroorzaakte bij de rotonde Joure, is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot de maximale werkstraf van 240 uur, plus een rijontzegging van een jaar. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De vrachtwagenchauffeur, een 28-jarige inwoner van Roelofarendsveen, was iets voor vier uur 's middags, komend vanuit de richting Sneek, met volle vaart achterop een file gereden. Hij was op de Seat Ibiza van een 51-jarige inwoner van Zaandam gebotst. De Zaandammer zat bekneld i zijn auto. Hij overleed ter plaatse: zowel de vrachtwagen als de Seat vlogen in brand.

De rechtbank oordeelde dat de vrachtwagenchauffeur 'aanmerkelijk onoplettend' heeft gereden. De man had zelf gezegd dat hij misschien een seconde op zijn navigatiescherm had gekeken. Dat zou een rol gespeeld kunnen hebben, maar volgens de rechtbank heeft de man kennelijk ook de waarschuwingsborden die vanaf twee kilometer voor de rotonde stonden over het hoofd gezien.

De rechtbank kwam tot de slotsom dat de chauffeur de file in het geheel niet heeft opgemerkt. Juist van een chauffeur van een zware vrachtwagencombinatie mag meer alertheid verwacht worden 'dan van gewone verkeersdeelnemers', stelde de rechtbank. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat de man zelf ook zwaar gebukt gaat onder de gevolgen van het ongeval. Hij moet aan de nabestaanden van het overleden slachtoffer ruim tienduizend euro schadevergoeding betalen.