Promotie naar de derde divisie voor Sint Nykster volleybaldames

EASTEREIN - Na een even bloedstollende als krankzinnige play-offronde voor promotie naar de derde divisie hebben de dames van Kuipers Installatietechniek S.N.V.V. de promotie opgeëist. Nadat na de derde wedstrijd het stof was gaan liggen stonden de Sint Nyksters met de felbegeerde derde divisie ticket in hun handen.

Voordat het zover was moest er een halve competitieronde gespeeld worden tegen de nummer 10 uit de derde divisie en de nummer 3 uit de andere promotieklasse, respectievelijk S.V.W. D1 en Flash Nieuwleusen. De wedstrijden gingen om 2 gewonnen sets.

In beide wedstrijden startte coach Ron Durge met de volgende opstelling: Marise agricola en Annemiek Nota op de spel/diagonaal, Janine van der Goot en Yvonne Brinksma op de midden en Aurelia de jong en Houkje de Lange op de buitenaanval. Margreet Nota nam de libero positie voor haar rekening.

Gelukkig voor S.N.V.V. was Marise Agricola voldoende hersteld van haar enkelkwetsuur en was Marieke van der Werf ook weer inzetbaar. Met de dames Frida Bouma en Moniek Sikkes uit dames 2 erbij moest het vandaag gebeuren.

In de eerste wedstrijd tegen S.V.W. uit Workum kende S.N.V.V. een flitsende start en nam meteen een voorsprong. In plaats van door te drukken sloop er toch wat spanning in de ploeg en Workum vocht zich terug. Een goede serviceserie deed de ploeg uit Sint Nyk de das om: 25-20. Van te voren was afgesproken dat elke set deze dag belangrijk kon zijn en met die instelling startten de Sint Nyksters aan deze wedstrijd. S.V.W. werd geen kans gegeven en deze set werd uiteindelijk gewonnen. De ploeg leek de schroom van zich afgeworpen te hebben. Helaas bleek dat in de derde en beslissende set niet. Weer was er een serviceserie die de ploeg de das om deed, 2-1 verlies.

‘Heel vervelend dat we ons dit zelf weer aandoen’, aldus een teleurgestelde coach. ‘Als het loopt kunnen we van iedereen winnen, maar oh wee als het even tegenzit. Het gekke is, dat het niet 1 speelster betreft, maar het hele team. Overigens, mijn taak ook hoor, alleen ik ben nog op zoek naar de oplossing! Nu zaak de koppies weer leeg te krijgen en op naar de volgende wedstrijd!’ Meteen na deze verliespartij wachtte de volgende tegenstander, Flash Nieuwleusen. S.N.V.V. wist wat het moest doen, winnen en het liefst met 2-0!

Met een ongewijzigde opstelling startte de ploeg en liet meteen zien dat de teleurstelling achter hen lag. In twee sets werd afgerekend met de ploeg uit Nieuwleusen. En het wachten kon beginnen. Al ging dit niet eenvoudig. Een voorsprong van 8 punten werd in de tweede set weggegeven, maar voordat de Flash een voorsprong nam werd het tij weer gekeerd. ‘Dit is wel de winst die we hebben behaald, we kunnen sneller, moet nog sneller hoor, uit een dal komen. Dit hebben we in deze wedstrijd zeker bewezen. Ja en nu afwachten op de laatste wedstrijd. Alleen als Flash van S.V.W. wint, dan zijn wij de lachende derde!’

Vol spanning keek S.N.V.V. toe bij de wedstrijd Flash Nieuwleusen – S.V.W. Toen S.V.W. na een spannende eerste set de voorspong nam gaf niemand S.N.V.V meer een kans. Maar in de tweede set bleek dat meer ploegen last van spanning kunnen krijgen en toen S.V.W. deze set dik verloor gloorde er weer hoop. Die weer de grond werd ingeslagen toen S.V.W. in de beslissende set een 4-1 voorsprong nam. Er ontspon zich een spannende strijd, waar bij 12-14 iedereen die S.N.V.V. een warm hart toe droeg elkaar met verbazing aankeek, zou het dan toch? En ja, toen de bal op de grond viel en Flash onverwacht, maar verdiend de winst pakte keek iedereen elkaar met ongeloof aan. De wedstrijdleiding gaf het verlossende woord: S.N.V.V. D1 was de winnaar van deze 3-kamp, derde divisie!

‘Ja, ongelofelijk, wat een ontknoping!’, aldus een dolgelukkig coach. ‘Je kan bij zo’n laatste wedstrijd alleen maar hopen en verdorie het gebeurt!’ En lachend ‘soms dacht ik dat wij het enige team waren dat moeite heeft met spanning. We bevinden ons op dat vlak in goed gezelschap! Ik kan mijn team alleen maar complimenten geven. Geweldig hoe we ons hebben hersteld na de eerste wedstrijd. Oh wat hebben we hier tegenaan gehikt. Ik zit nu 2 jaar bij deze mooie vereniging en vanaf dag 1 was ons doel de derde divisie en YES gelukt! Even nagenieten en volgende week starten we met de voorbereiding voor komend seizoen. Door studie en zwangerschap zijn ze op zoek naar versterking in de spelverdeling en/of een passer/loper, dus wie een tip heeft mag zich melden bij Ron Durge.

Tekst: Marieke van der Werf