Grutte Bear zegeviert in Grou, Lytse Bear nipt tweede

GROU/JOURE De 20e editie van de Roeirace vond zaterdag Grou plaats. Een bijna 21 kilometer lange roeirace in en rondom Grou, die te boek staat als de laatste krachtmeting én goede training voor de Harlingen-Terschellingrace over twee weken.

Met onvoorspelbaar weer was vooraf duidelijk dat het een zware race zou worden. De mannen van de Grutte Bear kwamen als winnaar over de finish, de dames van de Lytse Bear werden op 8 seconden geklopt door de Pulp Fiction uit Makkum die een ijzersterke race roeiden.

Om 12:20 uur startte de Lytse Bear aan hun 21 kilometer. Het eerste gedeelte van de race tot ongeveer 11/12 kilometer waren de omstandigheden goed, wind mee, waardoor de gang er in zat. Met snelheden van 9,2 kilometer per uur lagen de dames lange tijd op een goed schema op weg naar de winst. Na het keerpunt kregen de dames te maken met een draaiende wind, pal op de voorkant van de sloep. Hierin kon de Lytse Bear de omschakeling niet goed maken en zakte weg naar snelheden van 7,5 kilometer per uur. De concurrentie kwam hierdoor gestaag dichterbij en mocht de Lytse Bear zeker niet inhalen. Hoewel dit op het nippertje lukte, bleek dit niet voldoende te zijn voor de winst.

Rond de klok van 13:00 begon de Grutte Bear aan zijn race. Met 8 nieuwe riemen verscheen de Grutte Bear aan de start van de Roeirace Grou. Riemen die een kilo lichter zijn dan waar eerder mee geroeid werd, een mooi moment om te testen. Na ruim 20 km roeien bleek het Jouster roeiteam de sterkste. De overwinning is een goede generale voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar vrijdag 11 mei: de Harlingen-Terschelling race. De Grutte Bear kan in het hemelvaartweekend voor de derde keer op rij de HT-race winnen.

Sanne van Dijk