Meimeringen | Vergeet die vijfde wethouder maar

Persoonlijk vond ik het na de afgang van de FNP nogal vreemd: stellen dat je in ieder geval twee wethouders wilt leveren uit je partij omdat anders het feest niet door gaat.

Alsof de burger met haar stemgedrag niet had aangegeven dat die partij het dus absoluut niet doet zoals diezelfde burger dat graag zou willen. Maar brutalen hebben de halve wereld zou mijn moeder wel zeggen: met een grote bek kom je blijkbaar overal. Daar waar de partij waar burgers dus blijkbaar wel tevreden over waren, het CDA, bedacht dat 4 wethouders in voltijd ook wel voldoende zouden zijn, eisten de Fryske Nationalisten niet de ene wethouder die het CDA voorstelde, maar twee. Er was weinig keuze aldus de formateur. Niet voldoende partijen die daadkracht toonden en van dat soort geneuzel. Of dat waar is? Ik dacht dat er nog wel een partij was die ook een wethouder wilde leveren, maar blijkbaar is dat niet uit de gesprekken gekomen.

Maar als we nu kijken naar het laatste debacle dan denk ik, er is inderdaad weinig keuze meer. Sterker nog, er zou helemaal geen keuze moeten zijn. Met weer forse bezuinigingen in het vooruitzicht en een tekort van 3 miljoen op het sociaal domein zijn er wel andere zaken om geld aan uit te geven. Want de 4 wethouders tezamen verdienen nu zo’n dikke 27.000 euro (toch bijna 7000 euro per maand, ik krijg het niet en werk denk ik net zo hard. Net zoals u in de fabriek, in de zorg, in de winkel, bij de politie, als leraar, bij de plantsoenendienst of waar dan ook). Met 5 wethouders wordt dat bedrag niet anders, zij het dan dat er natuurlijk dan nog wel van alles bij komt voor nummer 5. Van werkplek tot computer en van representatie tot nou ja noem het maar op. En dan is er nog die wachtgeldregeling. Wie die 32 uur gaat werken, krijgt wel de volle mep door die regeling. Of kan hem krijgen, laat ik het goed zeggen. Terwijl burgers na 3 jaar werken in een ingewikkelde constructie terecht komen dat uitgaat van een sv loon en daar dan 70 procent van krijgen is ervoor wethouders die fijne regeling. 1300 er bij elke maand (ja let wel, er bij), terwijl de gemiddelde WW-er dat bedrag in zijn totaliteit nog niet eens haalt. Amper haalt als hij wel de hele week staat de zwoegen in diezelfde fabriek, ziekenhuis, de supermarkt of waar dan ook. En dat kan dus niet. Die 5 wethouders niet beste FNP, die deeltijd niet, dat wachtgeld niet.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)