Ondernemers op ruimtevaartmissie met André Kuipers

JOURE - De ondernemers van de Ondernemersvereniging Skarsterlân (OVS) zijn donderdagavond meegenomen op ruimtereis door André Kuipers. De astronaut kwam in ‘t Haske in Joure vertellen over zijn twee missies.

Met foto’s, filmpjes en boeiende verhalen nam Kuipers de vierhonderd man mee in zijn verhaal. Kuipers vertelde over de technologie van de ruimtevaart, de experimenten in de ruimte, zijn werk en zijn visie op de toekomst van de aarde. Elke dag zagen Kuipers en zijn collega’s de zon zestien keer opkomen en onder gaan. Iedere keer kleurde het station goud. De dagen werden gevuld met experimenten en rondzweven. Onder werd boven en andersom. André Kuipers nam de ondernemers mee door het ruimtestation in een filmpje. De tachtig meter zweven leidde langs de domeinen van Japan, Amerika, Rusland en Europa. Met trots benadrukte hij regelmatig de Nederlandse techniek aan boord, zoals de zonnepanelen.

In het ruimtestation werd zoveel mogelijk gerecycled, ook het water. Elke dag moesten ze twee uur sporten om de conditie te behouden. De loopband was bevestigd aan de muur. Alle ruimte in het station werd optimaal benut. ‘Je ziet nu waar je belastinggeld naartoe gaat’.

De gevolgen van de ontbossing zijn zichtbaar vanaf het Internationaal Ruimtestation ISS. De gletsjers verdwijnen, de poolkappen smelten, zoutwinning laat de aderen van de wereld zien. Een grote bosbrand in Rusland verwoestte de graanoogst in China waardoor een tekort ontstond aan voedsel in Arabische landen. Het gevolg: de Arabische Lente. Zijn boodschap van de avond was dan ook: we hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn.

Brenda van Olphen