De Faam is wederom de Baas

In mei en juni gaat de komische opera De Faam de Baas opnieuw op tournee door Friesland. De voorstelling doet verschillende bijzondere locaties in de provincie aan. De Faam de Baas is een korte, komische opera over een bazige dienstmeid, een stille huisknecht en een heer van stand. Het is een Fries-Nederlandse vertaling van de Italiaanse opera La Serva Padrona van Pergolesi. De eerste reeks was in 2017 een groot succes, met uitverkochte zalen en lovende recensies.

De Faam de Baas wordt gespeeld door verschillende Friese podiumkunstenaars: bariton Ben Brunt, Koos van der Wal, bekend als acteur in onder andere ‘Beppe bakt er niets van’ en sopraan Elizabeth Kooy. Broer de Wit speelt op het klavecimbel. Hij wordt ondersteund door een strijkkwintet van musici uit de hele wereld.

Artistiek leider en zangeres Elizabeth Kooy interviewde voor De Faam de Baas enkele ‘fammen van vroeger’. Deze verhalen boden haar inspiratie voor de voorstelling en ze kregen een plekje in het programmaboekje bij de voorstelling. De geïnterviewde ‘fammen’ waren ook bij de voorstellingen aanwezig.

Eerste reeks groot succes

Voor Stichting OperY was dit de eerste voorstelling die zij voor het voetlicht brachten. ‘Erg spannend en leuk’, aldus Elizabeth Kooy. ‘Het was een grote uitdaging voor ons en we waren erg benieuwd of onze ideeën in de smaak zouden vallen bij het publiek. We hebben zoveel leuke reacties gekregen. Het publiek was zeer divers: van 6 tot 86 jaar, opera-kenners, opera-haters en alles ertussenin. De voorstelling is geschikt voor iedereen. En alle zalen uitverkocht! Geweldig om mee te maken’.

Bijzondere locaties

De keuze om in 2018 nog enkele voorstellingen te organiseren was daarom snel gemaakt. Bovendien vond Stichting OperY enkele samenwerkingspartners. In Makkum is de voorstelling te zien tijdens het Makkum Art festival, in het prachtige Hotel de Prins. Daarnaast wordt samengewerkt met Stichting Staten en Stinzen. Zij maken het mogelijk dat de voorstelling enkele prachtige, historische locaties aandoet. Het publiek waant zich op bezoek bij het bonte huishouden en zit soms bijna bij de ‘heer’ op de bank’.

Data

Zo 20 mei – Hotel de Prins, Makkum tijdens Makkum Art,

Do 31 mei – Fogelsanghstate, Veenklooster,

Zo 3 juni – Museum Martena, Franeker,

Za 16 juni – Grote kerk, Sloten (i.s.m. Museum Stadhuis Sloten),

Zo 17 juni – Epemastate, Ysbrechtum