Varend volk

JOURE - De folkbands Pyrolysis & Plunder toeren van 29 mei tot en met 3 juni onder de naam ‘Varend Volk Tour’ met Theaterskip Bald’r door Friesland. Op iedere locatie waar ze aanmeren spelen de muzikanten een akoestische avondvullende show op het theaterschip. Ook zullen er lokale gastmuzikanten meespelen. Vrijdag 1 juni is de show te zien in Joure, waarbij muzikanten van de lokale groepen Rabbit Days en Keatling mee zullen spelen.

De tour is het afstudeerproject van Lennart Boonstra, oprichter van de band Plunder. Hij hoopt hiermee zijn diploma aan de Academie voor Popcultuur te behalen. Zes dagen lang is de Bald’r het thuis van de muzikanten en enkele crewleden. Overdag varen ze en ‘s avonds meren ze aan, om een show te spelen op het schip waarin zich een theaterzaal met podium en tachtig zitplaatsen bevindt. Naast Joure speelt het gezelschap in Warga, Woudsend, Balk, Heeg en Leeuwarden.

De twee bands vormen samen een interessante combinatie: Plunder (uit Leeuwarden) maakt Nederlandstalige pirate party folk en Pyrolysis (uit Zaltbommel) brengt energieke Keltische muziek. Doordat de muzikanten dag en nacht met elkaar opgescheept zitten, leren ze elkaar op persoonlijk vlak beter kennen. Maar vooral op muzikaal gebied gaan de artiesten met elkaar de verdieping in.

Tijdens het varen wisselen ze ideeën uit, jammen ze en werken ze aan nieuw materiaal. Ook zoeken ze samenwerking met muzikanten uit de plaatsen waar het schip aanmeren. Pas op de dag van de voorstelling zal er met hen gerepeteerd worden. Hierdoor blijft het eindresultaat onvoorspelbaar en is elke voorstelling een unieke belevenis. Zo krijgen de bands in Joure versterking van muzikanten van Rabbit Days en Keatling. Tijdens de show zullen zij met de bands een aantal nummers ten gehore brengen.