Twintig meter hoge hand bij Marchjepôle groet bezoekers

BANTEGA - Een twintig meter hoge hand in het water moet de bezoekers aan de Marchjepôle letterlijk groeten. Kunstenaar Bouke Groen uit Leeuwarden maakt het gevaarte speciaal voor het Iepenloftspul Bantegea.

Van die hand wijst één vinger omhoog. In eerste instantie moest het beeld veertig meter hoog worden, dezelfde lengte als een hoogspanningsmast. Inmiddels is de lengte gehalveerd naar twintig meter waarvan de voet (of in dit geval de pols) vijf meter telt en de hand vijftien meter. De constructie wordt gemaakt van geschilderd vurenhout. Het blijft een open geheel. Het kunstwerk wordt geplaatst in een driehoek constructie en daarna verzonken op een ponton vlakbij het strand van de Marchjepôle.

‘De hand wijst omhoog’, vertelt Groen. ‘Daarmee wordt het landschap gezegend. Daarnaast beeldt het de vanzelfsprekendheid uit van ‘goeie’. Een typische groet die hier bij de omgeving past. En het James Bondgebaar zie ik er ook wel in. Dat sluit weer aan bij het verhaal van Lodo van Hamel, de spion. Voor mij staat het beeld voor je dromen nastreven. Dromen over de toekomst, over wie je bent en wat je wilt. Dromen over iets willen dat je niet hebt. Dromen van een betere wereld. Ja, het is een zware boodschap, maar het handgebaar zelf is heel licht. Ik word hier zeker wel vrolijk van.’