Maand van amateurkunst: Iktoon

JOURE/LEMMER Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar de meeste amateurkunstenaars zijn bekender als kassière, bankier, slager, meester, opa of oma dan als toneelspeler, schilder, gitarist, dichter of danser. Iktoon brengt daar verandering in. De hele maand juni staat in het teken van de amateurkunst.

Op meer dan duizend locaties in circa 200 gemeenten verspreid door heel Nederland worden voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen bij culturele instellingen georganiseerd. Van dichten, zingen in koren en beeldhouwen tot en met vloggen, rappen en stand-up comedy.

Centrum voor de Kunsten It Toanhûs is coördinator voor Iktoon in de Fryske Marren. Zij verbinden en brengen de activiteiten welke georganiseerd worden in de Fryske Marren onder de aandacht. Iedereen die iets met kunst doet, kan zich aansluiten bij Iktoon. Alles kan en mag. Van wedstrijd, uitvoering, workshop, concert of lezing tot en met tentoonstelling. Neem contact op met Johannes Terpstra van It Toanhûs voor meer informatie.

In De Fryske Marren vinden plaats: op 2 juni Inside-Out festival - DE plein en café de Stam Joure, 23 juni Expositie ‘Feest’ met bijzondere workshop ‘Kerkinterieur tekenen’ geïnspireerd op deschilderijen van Saenredam- Hobbe van Baerdtkerk Joure en op 30 juni dansvoorstelling ‘Materiaal in Beweging’ – de Hege Fonnen Lemmer.

Op initiatief van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting WAK Nederland (Week van de Amateurkunst) bundelen vijftien partners in de kunst- en cultuursector de krachten onder de noemer Iktoon.