Aanhoudende overlast van jeugd op scoutingterrein Skipsleat

Joure - Vernielingen, rommel op het terrein en ongeoorloofd zwemmen. Het zijn met het mooie weer geen uitzonderingen op het terrein van Scouting de Borgergroep in Joure.

,,Kijk, nu hebben ze weer een hek stuk gemaakt.’’ Bestuurslid Freerk Pasveer ontdekt met wandeling weer nieuwe vernielingen. Bij het hek ligt een frisdrankfles. De vereniging heeft al jarenlang te maken met overlast. De afgelopen tijd zijn de hagelnieuwe vuurkorven verwoest, liggen her en der blikjes en zakken chips en wordt vuurtje gestookt op het gras. 

Het dieptepunt was afgelopen week. ,,Eén van de tonnen die de scouting gebruikt voor het maken van vlotten, lag in het water’’, zegt Pasveer. ,,Een jongen van een jaar of negen klom erin. Zijn vriendje zwom verderop. Leden van de scouting betrapten de twee en vroegen hen om te vertrekken. Maar die jongen in de ton kon er met moeite uit komen. Levensgevaarlijk. Helemaal als je bedenkt dat het water vijf meter diep is op sommige punten. Dat had echt anders kunnen aflopen.’’ 

Het diepe water was oorspronkelijk bedoeld voor de fierljeppers. Toen zij ermee stopten, betrok de scouting de schans en het strand bij hun terrein. Het hek moet het terrein afsluiten, maar de dubbele prikkeldraad houdt de slopers niet tegen. 

Pasveer begrijpt wel dat jongeren graag het terrein op willen, maar ziet ook de gevolgen. ,,Het is prachtig om hier met je vrienden fikkie te stoken, maar zij staan er niet bij stil dat die kleintjes door datzelfde gat kruipen. En dát is link. Ik hoop daarom dat mensen die hier langs lopen of op het strand liggen jeugd erop aanspreekt.’’

Scouting De Borgergroep heeft inmiddels aangifte bij de politie gedaan. 

Brenda van Olphen