Rally in brandweerwagen

Joure - 8500 kilometer afleggen, elf landen doorkruisen in 18 dagen tijd. En dat alles in een oude Duitse brandweerwagen.

Dat wordt de missie de komende dagen van Jousters Arnold de Jong, Henk Jan de Jong, René Wierda en Jan Wiebe van den Berg. Deze week vertrekken de vier mannen. De reis leidt hen naar de Noordkaap, langs Moermansk en weer terug. Dit alles zonder een meter over de snelweg. De vier zijn allen ondernemer en rijden voor Kika, Stichting Kinderen Kankervrij. Voor elke gereden kilometer hopen ze een euro op te kunnen halen. ‘Want iedereen kent wel iemand met kanker’. Met het goede doel op de achtergrond, zijn de mannen in voor het avontuur.

Vorig jaar oktober ontstonden de eerste plannen. Op tweede kerstdag was de brandweerwagen in hun bezit. Een pareltje volgens Arnold.. ,,Die wagens hebben weinig kilometers gemaakt en zijn heel goed onderhouden’’, vertelt hij. Met drie man werd de wagen omgebouwd. Achterin zijn vier slaapplekken gemaakt. Voorin zijn touringcarstoelen neergezet. Bovenop de wagen liggen een watertank en een brandstoftank. Om het slaapcompartiment te scheiden van de rest zijn de oude gordijnen van een kinderkamer hergebruikt. De oude zitjes van de brandweer worden hergebruikt op het dak. ,,We willen ’s ochtends op het dak ons ontbijt eten’’, zegt hij met een grote glimlach. Niet alle mannen kennen elkaar even goed. René en Arnold hebben pas kennis gemaakt. Henk Jan en Arnold kennen elkaar via de Lionsclub, een partij die een mooi bedrag doneerde voor het goede doel.

De mannen hopen verder vooral mooie herinneringen op te doen. ,,Deze reis lijkt mij heel wat ingrediënten op te leveren voor verhalen.’’ Volg de avonturen via de Facebookpagina: Drive against cancer: Baltic Sea rally.

Tekst: Brenda van Olphen