Jouster scoren hoog op 'drankzitting' politierechter

LEEUWARDEN/JOURE - Twee Jousters sprongen er vrijdag in negatieve zin uit op de 'drankzitting' van politierechter Kees Post. Een 52-jarige Jouster was gesnapt terwijl hij maar liefst meer dan zes keer de toegestane hoeveelheid alcohol had genuttigd. Een 41-jarige plaatsgenote had, terwijl ze beschonken was, een aanrijding veroorzaakt.

De Jouster was op 28 februari in Heerenveen aangehouden. De agenten die hem staande hielden, was het opgevallen dat de man slingerend reed en afwisselend gas gaf en afremde. Tegen de rechter zei de Jouster dat hij tussen tien en vijftien biertjes had gedronken. Dat waren er volgens officier van justitie Nelleke Berghuis wel wat meer geweest: 'Ik kom echt wel rond de twintig biertjes uit'.

De Jouster zei dat hij indertijd niet goed in zijn vel zat, hij was depressief en verslaafd aan alcohol. Hij heeft inmiddels de nodige stappen genomen, hij krijgt hulp voor zijn psychische problemen en voor zijn alcoholverslaving. Daar hield de rechter rekening mee, maar Post vond het alcoholpromillage -3,11 promille- te hoog om nog een boete op te leggen. De Jouster kreeg een werkstraf van 100 uur plus 50 uur voorwaardelijk. Verder mag hij 21 maanden niet een auto besturen.

De tweede verdachte was op 10 juli vorig jaar in Haskerhorne achterop een auto gereden. De bestuurder van de andere auto wilde afslaan. Volgens een getuige slingerde de vrouw over de weg en reed ze achteruit de bosjes in, nadat ze op de voorligger was geknald. Ze zei dat ze een paar 'lichte' wijntjes had gehad, toen haar zoon belde om hem uit Heerenveen te halen. Ook bij deze schatting had de officier haar twijfels.

Met een promillage van 1,96 moest de vrouw volgens Berghuis zeker twaalf alcoholische consumpties achter de kiezen hebben. Ook deze verdachte heeft een alcoholprobleem en ook zij zei dat ze hulp heeft gezocht. Ze mocht volgens de officier van geluk spreken dat het bij blikschade was gebleven. De vrouw kreeg een boete van 1000 euro waarvan de helft voorwaardelijk, plus een rijontzegging van negen maanden. De rechter hield rekening met de krappe financiële positie van de vrouw.

Tekst: Renze van der Sluis