Gert en Margriet trouwen op Boerebrulloft

JOURE - Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen geven elkaar het jawoord op 25 juli, op de boerebrulloft. Het is dit jaar een echte trouwerij.

Het is al de 61ste keer dat dit evenement in Joure wordt gehouden, zodat er met recht gesproken kan worden over een traditie. Helemaal als je bedenkt dat deze trouwerij gehouden wordt, zoals dat rond 1850 in Friesland gebruikelijk was. Friese paarden, sjezen, Friese kleding uit de tijd rond 1850 zorgen voor een schitterende aanblik in de Midstraat en in park Heremastate in Joure.

De dag begint om 10.00 uur met een defilé door de Midstraat. De bruiloftgangers in oude Friese klederdracht komen in hun sjezen door de Midstraat vooraf gegaan door de skotsploech. Op weg naar park Heremastate, waar de trouwerij plaats zal vinden. De trouwerij 11.00 uur wordt gevierd op een manier, zoals dat rond 1850 gebruikelijk was. Dit jaar op 22 juli een echte trouwerij. Gert van Dijkhuizen en Margriet Griffioen geven elkaar het jawoord op de boerebrulloft. Als het jawoord heeft geklonken geeft de bruid de versierde kalken pijp aan haar bruidegom Zij steekt de Heerenbaai in de pijp aan en haar man kan roken. Dit huwelijksritueel was al in de 18e eeuw een teken van gedienstigheid.

Een Skotsploeg is die dag aanwezig en zorgt voor muziek en oude dansen. De trouwerij in het park wordt afgesloten met een bruiloftsmaal 12.00 uur. Hierbij horen natuurlijk brandewijn met rozijnen en ”prom en bôle”. Dit is gebakken brood met in rum geweekte pruimen. Tegen een redelijke vergoeding kunnen ook de bezoekers hier van genieten.

In de Midstraat wordt om 13.30 uur deze draverij voor ongezadelde Friese paarden gehouden. Een aantal stoere jongeren bindt de strijd aan om de zilveren karwats. Ze klimmen op hun paard, dat slechts een deken op de rug heeft en geen zadel. Het valt niet mee om zo te harddraven maar voor de eer en de prijs wordt er fel gestreden. Voordat het startschot klinkt worden de paarden eerst gecontroleerd. Soms stoppen de rijders stiekem een turfje of kussentje onder de deken, maar ook hier dient men zich aan de regels te houden. Dus dit wordt streng gecontroleerd door de aanwezige notabelen. Het is nog de vraag of de bruidegom hier ook aan mee doet of een ramplesant als vervanger mee laat doen.

Na de draverij wordt de boerebrulloft om 15.00 uur afgesloten met een ringrijderij. De boeren en boerinnen, allen gekleed in oud Friese kostuum, moeten in hun mooie krompanelen sjezen in flinke draf langs de acht palen met ringen rijden. Vier ronden worden er verreden waarbij de laatste ronde de meeste punten oplevert. Als de ringrijderij afgelopen is, trekt de jury zich terug om de punten te tellen.

De dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking rond 16.45 uur waarna de ringrijders nog éénmaal door de Midstraat daveren voor een ereronde. De linten met de kleuren oranje, rood wit en blauw welke aan de zwepen zijn bevestigd geven de volgorde van de uitslag van de ringrijderij aan.