Agenda | Exposities van Keunst en Keur

JOURE - Stichting Keunst en Keur heeft de komende tijd weer verschillende exposities, verspreid over de gemeente.

In zijn jonge jaren wilde Auke Hartstra al naar de kunstacademie. Na zijn pensionering ging zijn wens om te schilderen alsnog in vervulling. Van 14 juni tot en met 7 oktober 2018 is de expositie in de Bibliotheek te Joure. Het dagelijks leven is zijn inspiratiebron. Hartstra schildert op paneel en incidenteel op doek of karton. De onderlaag van zijn kunstwerken zet hij voornamelijk aan met acrylverf en werkt dan verder met olieverf. Een duidelijke balansopbouw van compositie, proportie, kleur en toonwaarde is kenmerkend. Realistisch en soms speels, zowel impressionistisch als abstract. Hartstra bekwaamde zich door lessen te volgen bij gerenommeerde kunstenaars. Inmiddels heeft hij het B-niveau bereikt van de Vrije Academie Nunspeet. De lessen staan vooral in het teken van de eigen ontwikkeling.

Stilte en expressie

Rens Hoekstra is exposant in Hotel-retaurant De Oorsprong in Sint Nicolaasga. Pakkend zo kan de stijl van Rens Hoekstra uit Akkrum het beste worden omschreven. Landschap, mens en dier schildert zij in een geheel eigen sfeer met olieverf. Gelaagdheid en doorwerktheid spreken haar aan. ‘Ik vind het belangrijk terug te zien welke worsteling ik heb doorgemaakt’. Ondanks het expressieve blijft het stille van kracht. Het werk is niet verhalend maar laat het beeld zien zoals het vanuit het werk is ontstaan. De inspiratie ontleent Hoekstra aan de dagelijkse realiteit of eigen fantasie. Thema is de lichaams- en gezichtsuitdrukking van mens en dier. Figuren zijn herkenbaar in hun emotie en spreken tot de verbeelding. De natuur in de landschappen ontstijgt de realiteit en geeft de beleving ervan weer. Haar stijl is zowel figuratief als geabstraheerd.

Foto’s een kostbaar bezit

De camera is de creatieve uitlaatklep van Willy Sybesma. Geïmponeerd is zij van mensen en van de natuur van Friesland. Maar ook van de Nederlandse stranden, zonsop- en ondergang en prachtige luchten geniet zij enorm. Het resultaat is te zien van 11 juni tot en met 8 oktober 2018 in hotel-restaurant De Oorsprong, Sint Nicolaasga. Vanuit haar passie is haar bedrijf ontstaan: Willy Sybesma Fotografie. Bij Willy kun je terecht voor gezinsfoto’s, het maken van foto’s van de kinderen in de verschillende fases van hun leven en foto’s van de (groot-)ouders, mooie opnames bijvoorbeeld van je liefste of van jezelf. En speciaal voor zwangere vrouwen heeft Sybesma prachtige jurken beschikbaar heeft om stijlvolle foto’s te maken. Voor ‘later’ zijn foto’s een kostbaar bezit. Willy werkt tevens in opdracht. Zij maakt fotopresentaties van bedrijven, waarin zij de kern en het karakteristieke van het bedrijf zichtbaar maakt. Schoolfotografie is een grote tak van haar bezigheden (www.willysybesma.nl).

Breed scala aan thema’s

Walter de Graaf tekent al sinds zijn jeugd. Zijn liefde voor de schilderkunst en zijn betrokkenheid bij de Jouster festiviteiten komen samen in deze tentoonstelling, een afspiegeling van werk van 2003 tot heden. De expositie is van 11 juni tot en met 8 oktober 2018 in Hotel-restaurant De Oorsprong te Sint Nicolaasga. Tekenles kreeg hij van Roel Otter, de bekende klokkenschilder. Tijdens zijn werk bij Douwe Egberts waren etiketten een inspiratie. Daarvan schilderde hij diverse varianten. Bij Hans Noordermeer volgde hij een schildercursus. In die periode kwam De Graaf voor het eerst in aanraking met olieverf en past dit voornamelijk toe op Mansonite of MDF. Later deed hij nog een cursus modeltekenen. Na een korte onderbreking heeft hij de draad van het schilderen in 2003 weer opgepakt. Sindsdien schildert hij veelvuldig. Zijn voorkeur gaat uit naar portretten, oude verlaten gebouwen of een detail van een groter geheel. Vaak zijn het kleine series zoals schepen, oldtimers, dieren, kerkinterieurs of ballonfeesten.

Veelzijdige kunst Pim Lenos

Zelf omschrijft Pim Lenos zijn genre als ‘Minimal/optical art’. Zijn arsenaal aan werk laat zich moeilijk onder een noemer vatten en is te karakteriseren als veelzijdig. Zijn vroegere werk is figuratief expressionistisch. Naderhand verandert zijn stijl in abstract expressionistisch tot minimal en optical art. De expositie is van 12 juni tot en met 7 oktober in het Gemeentehuis te Joure. Ruim dertig jaar is Lenos een zeer productieve kunstenaar. Liet hij zich als beginnend kunstenaar nog inspireren door het impressionisme en andere stijlen, gaandeweg ging hij experimenteren. Dit leidde tot nieuwe inzichten, een bewustwording dat nog een braak terrein open lag. Gevolg een overrompelende productie. Opvallend in het hele oeuvre is zijn intense kleurgebruik. Zijn huidige werk kenmerkt zich door geometrische abstractie, zowel in zwart-wit als kleur. Naast schilderen legt Lenos zich ook toe op andere kunstvormen zoals monumentale kunst, onder andere de ‘Legs tables’, waarvan het tafelblad van een hardhoutsoort uit het Amazonegebied en de tafelpoten (benen) uit brons. Zijn opleiding volgde hij aan de kunstacademie Vredeman de Vries te Leeuwarden. Lenos exposeerde veelvuldig zowel in binnen- als buitenland.