Dubbelslag Jouster roeiers op Kagerplassen

WARMOND - De twaalfde editie van de Kaagrace vond afgelopen zaterdag plaats in Warmond. Een route door het groene hart tussen Leiden en Amsterdam. Voor de vrouwen bedroeg deze race ruim 15 kilometer en voor de mannen 3 kilometer langer.

Na de nipte tweede plaats tijdens de Vuurtorenrace in Urk, drie weken geleden zijn de dames van de Lytse Bear erop gebrand om tijdens deze race goede zaken te doen. Om 10 over 11 start de Lytse Bear haar race samen met 9 andere sloepen, een massastart met de concurrenten uit de hoofdklasse.

De dames weten vanaf de start het tempo er goed in te houden en halen snelheid van 9,6 km per uur. Het eerste gedeelte van de race bevat stukken waar de wind het roeien kan bemoeilijken, zaak dus om gestaag door te blijven gaan en de sloep op snelheid te houden. De Lytse Bear kan een klein gat slaan met haar concurrenten de Pulp Fiction uit Makkum en de Beluga uit Sneek.

Onder felle coaching van stuur Wiebe weten de dames het gat langzaam aan te vergroten. Na ruim 9 kilometer geroeid te hebben passeren de dames start/finish om te beginnen aan de laatste lus van ongeveer 6 km. Hier is het ideaal roeien voor de dames van de Lytse Bear, de sloep gedijt het beste op vlak water met wind mee. Lange ferme slagen zorgen ervoor dat de dames continu 9,2/9,3 km per uur kunnen halen. Hierna volgt nog een kleine 2 km met wind tegen, waardoor zij een klein beetje terugzakken. De dames houden de gang er goed in en weten er de laatste kilometer nog een eindsprint uit te slepen waar de 9,3 km per uur weer ruimschoots wordt aangetikt. De dames finishen in een tijd van 1:40:32 uur. Met een vermogen per roeier van 81,84 watt is dit een record voor de Lytse Bear en het vrouwen roeien aan zich. Een verdiende 1e plaats is het eindresultaat, de dames van de Pulp Fiction worden 2e en een 3e plaats voor de Trewes 3 uit Aldeboarn.

De mannen van de Grutte Bear beginnen rond de klok van 2 uur aan de 18 km lange race, ook in een massastart met de concurrenten. Vanaf de start zijn de mannen goed weg, waarbij snelheden van boven de 10 km per uur worden geroeid. De eerste anderhalf uur is de Grutte Bear in een constant gevecht met de sloep ’t Pulletje uit Katwijk. De mannen weten diverse aanvallen te pareren en kunnen goed profiteren van dit gevecht om de snelheid hoog te houden. Na het passeren van de start/finish weet ’t Pulletje de Grutte Bear toch te passeren, al blijft de sloep in zicht en de afstand klein. De Grutte Bear begint aan de laatste lus van de race, nog 6 kilometer naar de eindstreep. Er volgt een felle strijd met de mannen van de Twirre uit Makkum die de Grutte Bear dwingt om constant het uiterste van zichzelf te vragen. Op het ‘toskfleis’ naar de finish, waar de mannen aankomen in een tijd van 1:51:48 uur. Met een vermogen per roeier van ruim 120 watt weten de mannen ook een nieuw record te vestigen. De Grutte Bear mag aantreden op het hoogste podium, de Benwyvis van Terschelling wordt 2e en een knappe 3e plaats voor de Trewes 2 uit Aldeboarn

Verslag: Sanne van Dijk